Energiayhtiöt

Venäjän hyökkäys nostatti St1:n liikevaihtoa miljardeilla – liikevoittoa kertyi yli 100 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän

JANE ILTANEN
St1:n tukku- ja jalostustoiminnan marginaalit nousivat merkittävästi viime vuonna, kun taas suoramyynnin laski. Arkistokuvassa on Raision keskustan ST1-asema.
St1:n tukku- ja jalostustoiminnan marginaalit nousivat merkittävästi viime vuonna, kun taas suoramyynnin laski. Arkistokuvassa on Raision keskustan ST1-asema.

Öljytuotteiden hinnan voimakas kasvu viime vuonna Venäjän hyökkäyssodan seurauksena nostatti energiayhtiö St1:n liikevaihdon ja -voiton uusiin lukemiin. St1 Nordic -konsernin liikevaihto kasvoi 10,5 miljardiin euroon, joka on peräti 4,1 miljardia euroa edellisvuotta enemmän. Yhtiön liikevoitto puolestaan nousi yli 100 miljoonalla eurolla, ollen 284,4 miljoonaa euroa.

Öljyn maailmanmarkkinahinnan kasvun ohella yhtiön liikevaihtoa nostatti huoltoasemien ja suoramyynnin jonkin verran kohonnut myyntivolyymi. Konsernin myynnistä noin puolet tuli Ruotsista, neljännes Norjasta, 22 prosenttia Suomesta ja prosentin verran Isosta-Britanniasta.

– Muutokset olivat nopeita ja energiamarkkinalla koettiin Ukrainan sodan vaikutuksena useita ennennäkemättömiä tilanteita erityisesti hintojen osalta, summaa St1:n toimitusjohtaja Henrikki Talvitie yhtiön tiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

St1:n liikevaihdosta 17,4 prosenttia tuli viime vuonna uusiutuvasta energiasta. Investointeja uusiutuvan energian tuotantoon yhtiö teki viime vuonna noin 110 miljoonalla eurolla. Kuluvaa vuotta Talvitie luonnehtii erityisen mielenkiintoiseksi, sillä yhtiön historian suurin investointi, Ruotsin Göteborgiin rakennettava biojalostamo on valmistumassa vuoden kolmannella neljänneksellä. Yhtiön merkittävin toiminnan laajentaminen viime vuonna oli brittiläisen, uusiutuvien biopolttoaineiden raaka-aineita elintarvikejätteistä jalostavan Brocklesbyn osto.

St1 alaskirjasi myös viime vuonna loputkin Otaniemen geotermiseen pilottilämpölaitokseen tekemästään investoinnista. Laitoksesta oli tarkoitus tulla Suomen ensimmäinen, mutta sitä ei saatu toimimaan.

Yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle, että se jakaisi osinkoa euron osaketta kohden, yhteensä 38,6 miljoonaa euroa. Myös kuluvalle vuodelle yhtiö odottaa voimakkaita öljyn hinnan vaihteluita.

– Ukrainan sota vaikuttaa edelleen vahvasti globaaleihin energiamarkkinoihin. Kuten viime vuonnakin, markkinoiden volatiilisuus voi aiheuttaa suuriakin tulosvaikutuksia myös kuluvana vuonna, Talvitie luonnehtii.

Lue myös:

Liedon vetyaseman rakentaja Hydre kaupattiin Norjaan jo ennen aloittamista – vetyä luvataan Liedossa tankata henkilöautoihin jo ensi vuoden loppupuolella

Vielä hetki sitten 40 prosenttia EU:n dieselistä tuotiin Venäjältä, mutta kohta tuonti loppuu kokonaan – näin sen uskotaan vaikuttavan hintoihin

Pumppuhintojen suurin hinta-ale on Etlan tutkijan mukaan jo nähty – diesel on kalliimpaa kuin bensa ja hintaero kasvaa yhä

Bensiinille vaikea löytää korvaajaa – öljypohjainen bensiini pysyy polttomoottoriautojen polttoaineena vielä pitkään

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

ST1:n perustaja kritisoi kovasanaisesti ilmastotoimia – Glasgow´ssa "ilmastopuheet suurimmaksi osaksi ilmastohöttöä"