Palveluskoiraharrastus

Kennelliitto asetti kolmelle pysyvän toiminta-, koe- ja kilpailukiellon suojelukoirien kohtelusta – myös muille tuntuvia rangaistuksia

Oikeutta eläimille -järjestön kuvaamalla videolla nähtiin nainen retuuttamassa koiraa.
Oikeutta eläimille -järjestön kuvaamalla videolla nähtiin nainen retuuttamassa koiraa.

Suomen Kennelliitto määräsi tuntuvia seuraamuksia 12 henkilölle suojelukoirien väkivaltaisesta kohtelusta koulutustilanteissa. Kohtelu tuli esille helmikuussa 2021 julkaistuilla videoilla.

Kennelliiton hallitus keskeytti kaiken suojelukoirakoulutukseen ja -kokeisiin liittyvän toiminnan pian videoiden julkaisun jälkeen. Nyt Kennelliiton eettinen lautakunta asetti kolmelle henkilölle pysyvät toiminta-, koe- ja kilpailu sekä rekisteröintikiellot. Yksi heistä oli Kennelliiton jäsen. Hänet erotettiin pysyvästi liiton jäsenyydestä.

Muiden henkilöiden osalta Kennelliiton jäsenyydestä erottamisten ja annettujen toiminta-, koe- ja kilpailu- sekä rekisteröintikieltojen pituudet vaihtelivat puolestatoista vuodesta kymmeneen vuoteen. Yhden henkilön kohdalla eettinen lautakunta katsoi, että Kennelliiton hallituksen marraskuussa 2022 asettamat väliaikaiset kiellot olivat riittävä seuraamus. Seuraamusten vakavuus riippui siitä, miten moitittavia teot olivat, millainen on tekijän asema ja asiantuntevuus, ja miten kokenut hän on koira-alalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lautakunta totesi ratkaisujensa perusteluissa muun muassa, että videoilla nähdyn koulutuksen tarkoitus ja tavoitteet olivat epäselvät. Ennakkoon suunnitellut koiran tavoitetason mukaiset ja asianmukaiset keinot tavoitteiden saavuttamiseksi puuttuivat. Kennelliiton alaisessa toiminnassa koiran koulutus ei saa olla kaulaimeen annettuja kipuimpulsseja, lyömistä, potkimista, karvoista tai korvista vetämistä, ilmassa roikottamista tai koiran vetämistä kahdesta hihnasta vastakkaisiin suuntiin.

Eettisen lautakunnan mukaan koiria käsitelleet henkilöt ovat toiminnallaan aiheuttaneet koulutettaville koirille tarpeetonta kipua, tuskaa ja kärsimystä. He ovat rasittaneet koiria kohtuuttomalla kouluttamisella ja liian kovakouraisella käsittelyllä.

Kennelliitto sanoo jatkossa puuttuvansa tiukasti epäeettiseen toimintaan ja sääntörikkomuksiin toimintansa piirissä. Tapahtumat selvitetään aina tarkkaan kaikilta asianomaisilta. Kennelliitto on tarkastanut ja nopeuttanut käsittelyprosessiaan, jotta jatkossa asioihin voidaan puuttua nopeammin ja tehokkaammin.

– Suojelukoirien väkivaltaisen kohtelun selvittämisessä syksyllä 2020 kuvatuissa tapahtumissa olimme liian hitaita. Olemme ottaneet tästä opiksi. Epäeettinen toiminta on voitava kitkeä pois koiraharrastuksesta nopeasti ja tehokkaasti, sanoo Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Esa Kukkonen tiedotteessa.

Edellytykseksi harrastuksen jatkumiselle tuli keväällä 2021 eettisen koulutuksen suorittaminen ja eettisen sitoumuksen allekirjoittaminen. Eettisiä sitoumuksia on tällä hetkellä allekirjoitettu noin 2 200.

Näiden lisäksi Kennelliitto edellytti Suomen Palveluskoiraliittoa ja Saksanpaimenkoiraliittoa uudistamaan toimintojaan, jotta epäkohtiin voidaan puuttua nopeasti ja tehokkaasti heti, jos niitä havaitaan.

Lue myös: Poliisi katsoo noin kahdenkymmenen koiraharrastajan syyllistyneen eläinsuojelurikokseen – loputkin suojelukoirajutusta syyteharkintaan

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Raisio suitsii koirien rääkkäämistä – väkivaltaista kohtelua havaittu kaupungin kentillä

Kennelliitto määräsi 13 suojelukoirien julmasta kohtelusta epäiltyä koe- ja kilpailukieltoon

Paimiossa paljastuneen väkivaltaisen koirakoulutuksen rajoja puidaan nyt käräjillä – syytetty perustelee koiran kohtelua jännittämisellään