Kouluväkivalta

Kotitaloustunnilla koulutoveriaan veitsellä iskenyt 13-vuotias suunnitteli tekoaan etukäteen, mutta uhri vaihtui yllättäen

MIKAEL RYDENFELT
Helsingin Vesalan koulussa tapahtunut puukotus tapahtui täysin yllättäen. Aseena epäilty käytti kotitalousluokan keittiöveistä. Viitekuva.
Helsingin Vesalan koulussa tapahtunut puukotus tapahtui täysin yllättäen. Aseena epäilty käytti kotitalousluokan keittiöveistä. Viitekuva.

Maaliskuun alkupuolella Helsingin Vesalan peruskoulussa tapahtuneen epäillyn tapon yrityksen tapahtumienkulku on selvinnyt. Kolmetoistavuotias tyttö tarttui kotitalousluokassa isokokoiseen keittiöveitseen ja iski 14-vuotiasta koulutoveriaan kylkeen. Poika sai hengenvaaralliset vammat, mutta on toipumassa.

Tekonsa jälkeen tyttö luopui veitsestä ja jäi istumaan luokkahuoneeseen, kunnes opettajat veivät hänet pois.

Helsingin poliisi kertoo tiedotteessaan esitutkinnassa selvinneen, että tyttö oli harkinnut tekoaan etukäteen, mutta uhri oli valikoitunut yllättäen.

– Meille on selvinnyt esitutkinnassa, että epäilty oli miettinyt puukotusta jo jonkin aikaa. Hän oli esimerkiksi kirjoittanut netissä kiinnostuksestaan puukottaa joku, jotta pääsisi laitokseen tai vankilaan, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss kommentoi tiedotteessa.

Tyttö oli ensin miettinyt, että hän puukottaisi erään toisen luokkalaisensa. Hän kuitenkin muutti mieltään kotitaloustunnilla. Poliisin mukaan teko tapahtui täysin yllättäen, eikä nuorten välillä ollut esimerkiksi sanaharkkaa.

– Poliisin tiedossa ei ole, että epäillyllä olisi ollut riitaa tai muuta kaunaa uhrin tai kenenkään muun kanssa, tutkinnanjohtaja kertoo tiedotteessa.

Puukotuksen esitutkinta ei etene syyttäjälle tai käräjäoikeuteen, koska epäilty tekijä on alle 15-vuotias. Sosiaaliviranomaiset vastaavat jatkotoimista. Helsingin poliisin valmiiksi saama esitutkintamateriaali on kokonaan salassa pidettävää julkisuuslain perusteella.