Pankit

Kuluttajien tyytyväisyys pankkeihin roimassa laskussa, sanoo tuore kysely – suomalaiset kokevat saavansa heikompaa palvelua samalla, kun palvelumaksut ovat kasvaneet

ARI-MATTI RUUSKA
Vaikka pankkeihin ollaan aiempaa tyytymättömämpiä, kuluttajat eivät silti ole joukolla vaihtamassa pankkejaan. Säästöpankki ja S-Pankki saivat asiakkailtaan parhaat arvosanat vastuuntuntoisuudessa.
Vaikka pankkeihin ollaan aiempaa tyytymättömämpiä, kuluttajat eivät silti ole joukolla vaihtamassa pankkejaan. Säästöpankki ja S-Pankki saivat asiakkailtaan parhaat arvosanat vastuuntuntoisuudessa.

Jos vielä viime vuonna noin kolmannes suomalaisista oli tyytyväisiä pankkeihinsa, on nyt luku 23 prosenttia, kertoo tuore kysely. Asiaa selvitti Taloustutkimus lainavertailupalvelu Sortterin toimeksiannosta ja se toteutettiin nyt viidettä kertaa. Koko väestöä vastaamaan painotettuun kyselytutkimukseen osallistui 1 085 suomalaista.

Tyytyväisimpiä omaan pankkiinsa ovat kyselyn mukaan S-Pankin asiakkaat, mutta ainoastaan Danske Bank saa viime vuotta paremman arvion. Etenkin palvelun nopeus ja toimivuus saa S-Pankin ja Danske Bankin asiakkailta parempia arvosanoja kuin kilpailevat pankit omilta asiakkailtaan. Tyytymättömimpiä suomalaiset ovat kyselyn mukaan pankkipalveluiden hinnoitteluun ja henkilökohtaisen palvelun saatavuuteen.

– Asiakkaat kokevat saavansa omasta pankista aiempaa heikompaa palvelua samaan aikaan, kun palveluista perittävät maksut ovat kasvaneet, sanoo Sortterin toimitusjohtaja Markus Huhdanpää yhtiön tiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tyytymättömyys ei kuitenkaan heijastu haluksi vaihtaa pankkia, sillä erittäin todennäköisesti pankkiaan on vaihtamassa vain kolme prosenttia kyselyn vastaajista.

Pankin vastuuntuntoisuudessa asiakkailtaan parhaat arvosanat saivat Säästöpankki ja S-Pankki, kun taas heikoimman arvosanan sai Nordea.

Kyselyn mukaan kotitaloudet tinkivät nyt myös "lähes kaikesta mahdollisesta" ja viidesosalla jää pakollisten menojen jälkeen käyttöön alle 200 euroa kuukaudessa. Nuorista, 18–25-vuotiaista vastaajista 70 prosenttia on kyselyn mukaan joutunut tinkimään kuluneen vuoden aikana elintarvikkeista, päivittäistavaroista ja lääkkeistä.

Sen sijaan neljäsosaan suomalaisista korkojen ja elinkustannusten nousulla ei ole ollut vaikutusta. Kyselyn mukaan kuitenkin vain 13 prosenttia kotitalouksista on kasvattanut ostovoimaansa vuoden takaisesta.

Huhdanpään mukaan kyselyn tulokset kertovat ostovoiman poikkeuksellisesta supistumisesta.

– Moni joutuu nyt tinkimään kaikesta mahdollisesta. Elintarvikkeet, päivittäistavarat sekä energia korostuvat tässä. Noin kolmasosa vastaajista on voinut hyödyntää kertyneitä säästöjään paikatakseen hintojen nousua, mutta osa on myynyt myös rahoitusomaisuuttaan tai irtaintaan sekä neuvotellut lainoilleen lyhennysvapaita kuukausia tai uuden lyhennysaikataulun, Huhdanpää toteaa.

Suomalaisten aktiivisuus rahasto- ja osakesijoittamisessa ei kuitenkaan kyselyn mukaan ole laskenut merkittävästi. Aktiivisinta sijoittaminen on Säästöpankin asiakkailla, joista yli 70 prosenttia on sijoittanut varallisuuttaan rahastoihin tai osakkeisiin. Toisena ovat Nordean asiakkaat, jotka sijoittavat eniten osakkeisiin.

Lue myös:

Rahastosäästäminen on edelleen suosittua – suomalaiset ovat aiempaa parempia sijoittajia

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Finanssivalvonta: Suomen pankit ovat oleellisesti kaatunutta amerikkalaispankkia paremmassa kunnossa – vakavaraisuus on edelleen korkealla tasolla

Kasviksia ja kalaa ostettiin viime vuonna määrällisesti aiempaa vähemmän – hintojen nousu ajoi kuluttajat halvempiin elintarvikkeisiin

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.