Kannatusmittaukset

Kolmen suosituimman puolueen välillä enää 0,6 prosenttiyksikön ero HS:n gallupissa

MAURI RATILAINEN
Kolmen kisa kovenee. Petteri Orpon johtama kokoomus on enää hienoisessa johdossa Sanna Marinin Sdp:ltä ja Riikka Purran perussuomalaisilta.
Kolmen kisa kovenee. Petteri Orpon johtama kokoomus on enää hienoisessa johdossa Sanna Marinin Sdp:ltä ja Riikka Purran perussuomalaisilta.

Kokoomuksen etumatka suosituimpana puolueena on supistunut liki olemattomiin. Perussuomalaiset ja sosiaalidemokraatit ovat tasoissa lähes saavuttaen kokoomuksen, ilmenee Helsingin Sanomien uudesta kannatuskyselystä.

Kyselyn mukaan kokoomusta kannatti nyt 19,8 prosenttia vastaajista, kun puolue vielä viime viikon HS-gallupissa sai 20,8 prosentin tuen. Perussuomalaiset ja Sdp keräsivät molemmat 19,2 prosentin kannatuksen. Molemmat ottivat 0,1 prosenttiyksikköä takapakkia viime viikon kyselyyn verrattuna.

Keskusta onnistui kasvattamaan kannatustaan ja karkaamaan hallituskumppaneiltaan. Puolue on kirinyt edellisestä mittauksesta 0,7 prosenttiyksikköä 11,4 prosenttiin. Viidennestä sijasta kamppailevat vihreät ja vasemmistoliitto kasvattivat kannatustaan edellisestä mittauksesta 0,1 prosenttiyksikköä. Vihreille kertyi 8,4 prosentin kannatus, vasemmistoliitolle 8,3 prosenttia.

Rkp:n kannatus oli ennallaan 4,5 prosentissa ja kristillisdemokraattien neljässä prosentissa. Liike Nytille mitattiin 1,9 prosentin tuki. Muiden puolueiden yhteenlaskettu kannatus oli noussut 2,7 prosentista 3,3 prosenttiin.

Tutkimuksen virhemarginaali on 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla. Tutkimusta varten haastateltiin noin 2 000 henkilöä kerättiin 9.–25. maaliskuuta. Vastanneista 35 prosenttia ei halunnut kertoa kantaansa tai ilmoitti, ettei aio äänestää eduskuntavaaleissa.