Rekrytointi ja työnhaku

PAM asetti SOL Palvelut Oy:n ja SOL Kiinteistöpalvelut Oy:n hakusaartoon – "SOL on toiminut poikkeuksellisen asiattomasti"

RIITTA SALMI
SOL on vastannut jo pitkään muun muassa laivojen siivouksista. Arkistokuva vuodelta 2021.
SOL on vastannut jo pitkään muun muassa laivojen siivouksista. Arkistokuva vuodelta 2021.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus julisti maanantaina SOL Palvelut Oy:n ja SOL Kiinteistöpalvelut Oy:n hakusaartoon, joka alkaa välittömästi. Hakusaarto tarkoittaa sitä, että PAMin jäsenten ei pidä hakeutua töihin SOLiin ja samalla kehotetaan myös muita välttämään yrityksen avoimia tehtäviä. Lisäksi työvoimaa välittävien tahojen toivotaan pidättäytyvän työntekijöiden värväämistä SOLiin.

– SOL on toiminut poikkeuksellisen asiattomasti painostaessaan työntekijöitään lakonalaiseen työhön. Painostusta on kohdistettu erityisesti maahanmuuttajataustaisiin työntekijöihin. Emme voi katsoa toimettomana SOLin toimintaa. Siksi PAM julistaa hakusaarron yritykseen, joka ei kunnioita työntekijöiden laillisia oikeuksia, toteaa PAMin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hakusaarto on voimassa siihen saakka, kunnes saarron päättämisestä on erikseen sovittu.

– SOLin toiminta osoittaa, että yrityksen työntekijät eivät ole keskenään tasa-arvoisia ja erityisesti heikommassa työmarkkina-asemassa olevat joutuvat kohtaamaan työnantajan taholta epäasiallista kohtelua. Aiomme selvittää kaikki tietoomme tulleet työnantajien harjoittamat asiattomuudet ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin, tarpeen vaatiessa myös oikeustoimiin, kertoo Kalliorinne.

Kiinteistöpalveluala on yksi suurimmista maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä työllistävistä toimialoista.

– Viime viikolla lakossa oli merkittävä joukko maahanmuuttajia. Lakon piirissä olleesta 25 000 työntekijästä heitä on noin kolmannes. Kyse oli siis yhdestä Suomen suurimmasta maahanmuuttajien lakosta, taustoittaa Kalliorinne.

Seuraava kiinteistöpalvelualan lakko alkaa tämän viikon torstaina ja päättyy lauantaina, jollei ennen sitä ole sovittu uudesta alan työehtosopimuksesta. Lakko koskee 18 yritystä, ja sen piirissä on noin 27 000 työntekijää.