Turku rakentaa

Kupittaan Tiedepuiston suurhanke etenee kehitysvaiheeseen

LUNDÉN ARCHITECTURE COMPANY, COBE & ARKKITEHDIT VON BOEHM – RENELL.
Kupittaan kärjen kumppanuushankkeen toteuttavan Terävin kärki -ryhmän suunnitelman havainnekuva.
Kupittaan kärjen kumppanuushankkeen toteuttavan Terävin kärki -ryhmän suunnitelman havainnekuva.

Kupittaan ja Itäharjun yhdistävän kansirakennelman ja siihen kytkeytyvän rakentamisen suurhanke etenee. Turun kaupunki vahvisti maanantaina Kupittaan kärjen kumppanuushankkeen allianssisopimuksen sekä hankesuunnitteluvaiheen tilauksen. Hankkeessa Kupittaan ja Itäharjun yhdistävälle alueelle toteutetaan muun muassa junaradan ja Helsinginkadun ylittävä kansirakenne, pysäköintilaitos sekä Turun ammatti-instituutin Taito-kampus.

– Tiedepuiston kehittämistä toteuttava Kupittaan kärjen kumppanuushanke on kaupunkikehityksen kannalta ehdottomasti Turun tärkeimpiä suurhankkeita. Turun Tiedepuisto on merkittävä työ- ja koulutuspaikkojen keskittymä, jossa kohtaavat niin nykyiset kuin tulevat huippuosaajat. Kupittaan kärjen kokonaissuunnitelman ja uusien liikennejärjestelyjen myötä myös alueen keskeinen rooli eri kulkutapamuotojen reittien linkittäjänä tulee entisestään kasvamaan, sanoo Turun pormestari Minna Arve tiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hankesuunnitteluvaiheen tilaus vahvistettiin YIT-vetoisen Terävin kärki -yhteistyöryhmän kanssa.

Terävin kärki -allianssiryhmän muodostavat YIT Suomi Oy, Lundén Architecture Oy ja Arkkitehdit von Boehm – Renell Oy sekä nimettyinä alihankkijoina COBE A/S sekä AFRY Finland Oy ja WSP Finland Oy. Ryhmä valittiin Kupittaan kärjen kumppanuushankkeen toteuttajaksi julkisella hankintamenettelyllä, jonka päätöksen Turun kaupunginhallitus vahvisti joulukuussa 2022.

– Allianssin toimijat muodostavat hyvin erilaisista vahvuusalueista koostuvan kokonaisuuden, joka mahdollistaa alueen tasapainoisen ja monipuolisen kehittämisen. Kyseessä on aivan poikkeuksellinen hanke, sillä nyt ollaan luomassa kerralla visiota kokonaan uudesta kaupunginosasta ja tähän tehtävään allianssin osapuolet suhtautuvat kunnianhimoisella asenteella, Turun teknologia- ja tiedepuisto Oy:n toimitusjohtaja Ari Mäkinen kertoo.

Nyt käynnistyvän kehitysvaiheen aikana laaditaan hankesuunnitelmat koskien Helsinginkadun ja radan ylittävää kansirakennetta, siihen liittyvää velvoitepysäköintilaitosta sekä Taito-kampusta. Kehitysvaiheen aikana laaditaan myös suunnittelualuetta koskeva asemakaava.

– Hankkeella tulee olemaan isot heijastusvaikutukset moneen muuhun projektiin Kupittaan alueen ja koko Turun kaupungin kehittämisessä. On suuri ilo päästä toteuttamaan näin merkittävää ja laajaa kokonaisuutta yhdessä kokeneiden ja osaavien yhteistyökumppanien kanssa, toteaa Lundén Architecture Oy:n johtaja Eero Lundén.

– Hienoa, että allianssisopimus on nyt allekirjoitettu ja pääsemme käynnistämään hankkeen kehitysvaiheen. Uskon, että kehitysvaiheessa onnistumme yhdessä osapuolten kanssa tarkentamaan ja parantamaan suunnitelmaa monin tavoin. Kupittaan kärki on yksi YIT:n suurimmista ja tärkeimmistä strategisista kaupunkikehityshankkeista ja tulemme hyödyntämään sen oppeja kaikissa toimintamaissamme, sanoo rakennusyhtiö YIT:n kaupunkikehityksestä vastaava johtaja Juha Kostiainen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

YIT on toteuttanut Kupittaalla viime vuosina useita hankkeita alueella. Näistä esimerkkejä ovat muun muassa toimisto- ja liikekiinteistö Intelligate, Kupittaan kampuksen EduCity ja vastavalmistunut, kaupungin suurin pysäköintilaitos ParkCity.

Tavoitteena on tuoda Kupittaan kärjen infrahankkeen ja Taito-kampuksen hankesuunnitelmat päätöksentekoon vuoden 2024 alussa. Hankesuunnitelmat hyväksyy Turun kaupunginvaltuusto.

Lue myös: Terävin kärki maksaa 153 miljoonaa – Kupittaan kannen voittajaksi nousi YIT Suomen vetämän työryhmän ehdotus