Koirat

Kennelliiton hallitus on päättänyt välittömästi keskeyttää luolakoirien taipumuskokeet

MIKKO ERVASTI
Arkistokuva. Kuvan koira ei liity nyt uutisoituihin luolakoirien taipumuskokeisiin.
Arkistokuva. Kuvan koira ei liity nyt uutisoituihin luolakoirien taipumuskokeisiin.

Kennelliiton hallitus on päättänyt välittömästi keskeyttää luolakoirien taipumuskoetoiminnan ja siihen liittyvän luolakoirien harjoittamisen, kertoo Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Esa Kukkonen STT:lle.

Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi lauantaina salaa kuvattua videomateriaalia luolakoirien syksyllä järjestetyistä taipumuskokeista. Kokeissa koiria laitetaan käytäviin, joissa niitä odottaa elävä kettu. Koirien ja kettujen välillä syntyy tappelutilanteita, vaikka se on kielletty Kennelliiton säännöissä.

Kennelliitto kertoi jo lauantaina tiedotteessaan, että se aikoo puuttua luolakoirien taipumuskoevideoissa todettaviin sääntörikkomuksiin ja että se on aloittanut videoilla kuvattujen tapahtumien selvittämisen.

Oikeutta eläimille- järjestön mukaan videot on kuvattu salaa luolakoirien taipumuskokeissa Vihdissä ja Mynämäessä syksyllä 2022. Mynämäen kokeen järjestäjänä on ollut Turun Seudun Mäyräkoirakerho, Vihdissä puolestaan Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat ja Suomen Kettuterrierit. Suomen Kettuterrierit on Kennelliiton rotuyhdistys. Molemmat mäyräkoirayhdistykset taas ovat jäseninä Suomen Mäyräkoiraliitossa, joka on Kennelliiton rotuyhdistys.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Videolla on Mynämäen kokeesta tilanteita, joissa koira ja kettu ovat joutuneet kontaktiin toistensa kanssa. Kamerat eivät kuvaa luolastoon sisälle, mutta esimerkiksi kun koira vedetään ulos, näkyy, kuinka se on kiinni ketussa. Videolla kuuluvista keskusteluista käy ilmi, että ihmiset ovat tietoisia tappelutilanteista. Puhutaan, kuinka koira saa hammasta tai todetaan koiran saamat vammat.

Vihdin kokeesta kuvatulla videolla kohtaamisia ei näy, mutta luolaan työnnetty koira huutaa niin, että videon ääni särkyy. Videokooste on kokonaisuudessaan nähtävillä Oikeutta eläimille -järjestön sivuilla.

"Useammassa kohdassa syytä epäillä, että eläinsuojelusäännöksiä rikottu"

Suomen Mäyräkoiraliiton hallituksen puheenjohtaja Timo Mäkelä pitää mahdollisena, että videoilla näkyvissä tilanteissa saatetaan rikkoa lakia.

Järjestäjät suostuivat kommentoimaan videon tapahtumia vain sähköpostitse. Turun Seudun Mäyräkoirakerho myöntää, että Mynämäen kokeessa koira ja kettu pääsivät kohtaamaan sääntöjen vastaisesti.

– Pahoittelemme tapahtunutta, valitettavasti ylituomari ei täysin pystynyt Mynämäen kokeessa estämään kontaktia koiran ja ketun välillä.

Vihdin kokeen kohdalla videoissa ei näy kohtaamisia eikä sellaisista keskustella. Järjestäjät sanovat, etteivät kettu ja koira päässeet kokeessa toisiinsa kiinni. Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat ja Suomen Kettuterrierit vastasivat pitävänsä koiran ääntelyä videolla normaalina.

STT näytti videon alan asiantuntijoille. Heidän mukaansa tilanteissa saatetaan rikkoa lakia.

– Minun näkökulmastani useammassa kohdassa on syytä epäillä, että eläinsuojelusäännöksiä on rikottu, sanoo SEY Suomen eläinsuojelu -järjestön poliisitaustainen erityisasiantuntija Toni Lahtinen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kohtaamistilanteita voi verrata koiratappeluihin. Eläintenkouluttaja ja eläinlääkäri Anna-Mari Olbricht sanoo videon nähtyään:

– Onhan se eläintappelu, jos eläimet ottavat yhteen. Ja kyllähän niitä yhteenottoja oli videoilla useita.