Hätäkeskuslaitos

Hätäkeskuspäivystäjien määrä väheni viime vuonna, mutta puheluihin vastattiin silti aiempaa nopeammin – koulutettua väkeä kaivataan erityisesti Turun hätäkeskukseen

MARTTIINA SAIRANEN
Hätäkeskuslaitoksen johtaja Taito Vainio kiittelee henkilöstöään siitä, että kasvaneesta työmäärästä huolimatta avuntarvitsijoita ja viranomaisia on pystytty palvelemaan mallikkaasti. Arkistokuva.
Hätäkeskuslaitoksen johtaja Taito Vainio kiittelee henkilöstöään siitä, että kasvaneesta työmäärästä huolimatta avuntarvitsijoita ja viranomaisia on pystytty palvelemaan mallikkaasti. Arkistokuva.

Hätäkeskuspäivystäjien työmäärä kasvoi vuonna 2022, mutta hätäpuhelujen vastausaikaa kyettiin silti lyhentämään jopa kolmeen sekuntiin. Edellisvuonna hätäpuheluihin vastattiin keskimäärin neljässä sekuntissa. Hätäkeskuksissa työskentelevien päivystäjien määrä väheni viime vuonna 9,5 henkilötyövuodella. Asiasta tiedottaa Hätäkeskuslaitos.

Henkilöstöpäällikkö Antti Koskela kertoo tiedotteessa, että Hätäkeskuslaitoksen henkilöstömäärä oli viime vuoden lopussa 592 henkilöä, joista 80 prosenttia työskenteli operatiivisessa päivystystoiminnassa. Operatiiviseen henkilöstöön kuuluvat muun muassa hätäkeskuspäivystäjät, ylipäivystäjät, vuoromestarit ja ilmoitinlaitetestaajat. Henkilöstöstä 94 prosenttia oli vakituisessa virassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vuoden 2022 aikana Hätäkeskuslaitoksessa oli 82 avointa työpaikkaa, joista 70 oli operatiivisen henkilöstön paikkoja.

Koskelan mukaan henkilöstön keski-ikä on 46 vuotta. Työeläkevakuuttaja Kevan arvion mukaan eläkkeelle siirtyminen tulee lisääntymään vuodesta 2023 eteenpäin, tiedotteessa kerrotaan.

– Vuonna 2022 eläkkeelle siirtyi 17 henkilöä. Koulutettua henkilöstöä tarvitaan siis jatkossakin, erityisesti Vaasan, Keravan ja Turun hätäkeskuksiin, Koskela sanoo.

Lue myös: Turhat soitot hätäkeskukseen lisääntyivät viime vuonna lähes viidenneksellä – kaikkiaan hätänumeroon soitettiin yli 2,9 miljoonaa kertaa

Suomessa on kuusi hätäkeskusta, jotka sijaitsevat Keravalla, Kuopiossa, Turussa, Oulussa, Porissa ja Vaasassa. Henkilöstö- ja tehtävämäärältään suurin hätäkeskus on Keravan ja toiseksi suurin Kuopion hätäkeskus.

Viime vuonna henkilöstön vaihtuvuus nousi hätäkeskuksissa 11,1 prosenttiin ja sairauspoissaolot kasvoivat 19:ään päivään yhtä henkilötyövuotta kohden.

– Jotta sairauspoissaolojen määrä saataisiin laskuun, etsimme aktiivisesti muun muassa ratkaisuja psykososiaalisten kuormitustekijöiden vähentämiseksi, kertoo Koskela.

Tällä hetkellä noin 11 prosenttia henkilöstöstä on sitoutunut tekemään työtään kummallakin kotimaisella kielellä. Koskelan mukaan ruotsinkielistä palvelutasoa halutaan kehittää.

Seuraava hätäkeskuspäivystäjien koulutus alkaa Kuopiossa tammikuussa 2024. Opetuksessa käytetään myös ruotsin kieltä. Hakuaika koulutukseen alkaa 8. toukokuuta 2023.