Rakentaminen & kiinteistöt

Vanhan köysitehtaan pilarit pistetään uusiksi, myös Varvintori menee remonttiin

SAARA HUOVINEN
Vanhan köysitehtaan perustukset ovat painuneet ja pilarit rapautuneet.
Vanhan köysitehtaan perustukset ovat painuneet ja pilarit rapautuneet.

Vanhan köysitehtaan pilarit ja perustukset uusitaan, tiedottaa Turun ammattikorkeakoulu. Uusiminen vaikuttaa Linnankadun ja Varvintorin liikenteeseen loppuvuoteen asti.

Vuonna 1934 rakennettu, 270 metriä pitkä ja 86 pilarin varassa seisova köysitehdas on historiallinen ja näkyvä maamerkki Aurajokirannassa. Mittavan remontin käynnistää rakennuksen kunnon seurannassa havaittu perustusten painuminen ja pilarien rapautuminen.

– Pilarityö on poikkeuksellinen suunnitteluhaaste. Suomessa ei tiettävästi kenelläkään ole kokemusta tällaisen rakennuksen perustuksien täydellisestä uusimisesta, kertoo tiedotteessa Sweco PM Oy:n projektipäällikkö Joona Henrichs.

Henrichsin mukaan suunnittelussa ja toteutuksessa on pyritty varautumaan yllätyksiin, ja remontinaikaiset tukirakenteet on laskettu varman päälle.

Remontti alkaa köysiradan alla olevien kaapeleiden siirtämisellä ja uusien anturoiden paalutuksella. Remontin eri vaiheista aiheutuu lähitaloyhtiöihin meluhaittaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Työmaa-alue kaventaa Linnankatua marraskuuhun asti, mikä vaikuttaa liikenteen sujumiseen etenkin ruuhka-aikoina. Työmaan kohdalta poistuu kaksi suojatietä sekä linja-autopysäkki Varvintorin puolelta. Kulku Linnankadun ja Varvintorin välillä on poikki koko remontin ajan.

– Toukokuun puolen välin jälkeen saamme konservatorion pääoven kohdalle tilapäisen suojatien, kertoo Rakennusliike Kemppe Oy:n työpäällikkö Ilmari Penttilä.

Kesän aikana myös Varvintorin kansitaso ja portaat remontoidaan, mikä vaikuttaa merkittävästi kulkuun Taidekampuksen tiloihin.

– Pyrimme huomioimaan muuttuvat kulkureitit niin paikallisina opasteina kuin tapahtumatiedotuksessamme, sanoo Turun AMK:n Taideakatemian koulutusjohtaja Timo Tanskanen.

Yleisö pääsee remontista huolimatta Sigyn-salin ja Köysiteatterin tilaisuuksiin. Tapahtumat huomioidaan työskentelyaikatauluissa.

Turun konservatorion oppilaille suositellaan työmaa-alueen kiertämistä ja tiloihin saapumista Crichtoninkadun puoleisesta sisäänkäynnistä, ohjeistaa konservatorion rehtori Juha Järvinen.