Kevyen liikenteen väylät

Sepelin kevätharjausta kokeillaan aikaistaa Turun, Porin ja Rauman pääpyöräilyreiteillä

JORI LIIMATAINEN
Imuauto puhdisti hiekoitussepeliä Turussa maaliskuussa 2022.
Imuauto puhdisti hiekoitussepeliä Turussa maaliskuussa 2022.

Varsinais-Suomen Ely-keskus kokeilee sepelin kevätharjausten aikaistamista Turun, Porin ja Rauman kaupunkiseuduilla. Kokeilussa harjaukset pyritään tekemään tärkeimmillä pääpyöräilyreiteillä maaliskuun loppuun mennessä.

Urakoitsijat seuraavat Ely-keskuksen mukaan sääennusteita ja ryhtyvät sepelin poistoon heti kelien salliessa. Lähtökohtana on, että sepelin harjaaminen aloitetaan, kun lämpötila on pysyvästi plussan puolella myös öisin. Menettelyllä pyritään minimoimaan sepelin aiheuttama turvallisuusriski sulalla ja kuivalla asfaltilla kuin myös liukkaan jään muodostama liikenneturvallisuusriski.

Jos hiekoitussepeli on jo ehditty poistaa väylältä ja kelit muuttuvat uudelleen talvisiksi, kannattaa kävelijöiden ja pyöräilijöiden ottaa tämä huomioon, Ely-keskus muistuttaa. Sepelin uudelleen levittäminen vie oman aikansa. Myös harjaus joudutaan tekemään myöhemmin uudelleen, eikä sitä välttämättä ehditä tehdä heti olosuhteiden parannuttua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Normaalisti sepeli poistetaan kävely- ja pyöräilyväyliltä 15. huhtikuuta mennessä tai sulan kauden vakiinnuttua huhtikuun aikana. Kokeilullaan Ely-keskus pyrkii vastaamaan säännöllisesti saamaansa palautteeseen siitä, että pyöräilyväylät ovat ehtineet olla jo pitkään kuivina ennen kuin sepelit harjataan pois.

Kokeilua jatketaan kunkin urakan hoitosopimuksen loppuun asti. Uusia urakkasopimuksia solmittaessa tehdään päätökset kevätharjausten ajankohdista kokeilusta saatujen kokemusten perusteella.

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.