Terveyskeskukset

Varhan potilastietojärjestelmän ongelmat aiheutuivat sähkökatkosta – päivystyksen lääkäri pelkää jonojen venyvän

RIITTA SALMI

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen eli Varhan potilastietojärjestelmässä ilmenneet ongelmat olivat seurausta yöllisestä sähkökatkosta, tiedotetaan Varhan viestinnästä.

Turun Sanomat kertoi potilastietojärjestelmän ongelmista aiemmin tiistaina. Toimitukseen yhteyttä ottaneen Tyks akuutin lääkärin mukaan potilastietojärjestelmä oli päivystyksessä poikki viiden tunnin ajan. maanantain ja tiistain välisenä yönä. Lääkärin mukaan katkokset jatkuivat tiistaiaamuna.

– Emme saa mitään potilaiden tietoja auki. Tämä vaikuttaa aivan kaikkeen potilastyöhön, lääkäri kertoi aamukymmenen aikaan.

Päivystyksen lääkäri kertoi kollegoiden raportoineen pahoista tietotekniikkaongelmista myös terveysasemilla.

– Kollegan mukaan terveysaseman puhelimet ovat suljettu, eikä ajanvarauspuhelimiin pääse.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lääkäri toivoi aamulla, etteivät potilaat lähtisi pienten vaivojen kanssa päivystykseen.

– Kaikki on nurin ja jonot tulevat olemaan hurjat iltapäivällä.

Tyks sairaalapalveluiden johtaja Mikko Pietilä vahvisti tiistaiaamuna, että potilastietojärjestelmän häiriö alkoi aamuyöllä ja jatkui usemman tunnin ajan. Pietilän mukaan vaikutukset näkyivät eniten leikkaussaleissa.

– Tilanne on korjaantumassa ja juurisyytä selvitetään. Tämän hetkisen tiedon mukaan vika on organisaation ulkopuolella.

Pietilän mukaan päivystyksen tietojärjestelmät kuitenkin toimivat tällä hetkellä.

– Yön aikana on kertynyt ruuhkaa laboratoriovastausten raportointiin käytetyssä järjestelmässä. Myös kuvantamistietojärjestelmässä on ollut ongelmia.

Pietilä sanoo, että tietojärjestelmän aiheuttamaa ruuhkaa ja viivettä hoidetaan aktiivisesti.

– Vuorovastaavan lääkärin mukaan tilanne päivystyksessä on tällä hetkellä hyvä, Pietilä totesi ennen puolta yhtätoista.

Terveysasemien puhelinnumeroiden ongelmista Pietilällä ei ollut tietoa.

– Tällaisesta ongelmasta ei ole sisäisesti raportoitu. Mutta kuulin, että päivystyksessä liikkui tällaista huhua.

Puolen päivän jälkeen Varha tiedotti, että Turun terveysasemien ajanvaraus- ja neuvontapuhelin jouduttiin sulkemaan aamupäivällä tunnin ajaksi.

Varhan aamupäivällä julkaisemassa tiedotteessa vakuutetaan, että kaikki vastaanottokäynnit terveysasemilla ja –keskuksissa pyritään hoitamaan normaalisti. Tekniset ongelmat voivat kuitenkin hidastaa toimintaa. Kiireelliset sairastapaukset hoidetaan ongelmista huolimatta. Asiakkailta toivotaan kärsivällisyyttä. Ajanvaraukset vastaanotoille ovat normaalisti voimassa ja paikalle voi tulla tavalliseen tapaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tyksissä oli onneksi rauhallinen yö ja potilasvahingoilta vältyttiin. Häiriötilanteissa potilasturvallisuuden varmistaminen on prioriteettimme, Pietilä toteaa.

Ongelma vaikutti Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sähköisten asiointikanavien, kuten eTerveyspalveluiden toimintaan. Suun terveydenhuollon potilastietojärjestelmä on koko ajan toiminut normaalisti.

Uutista päivitetty klo 10.33: Lisätty Mikko Pietilän kommentit. Uutista päivitetty kello 11.45 Varhan tiedotteen pohjalta.