Tupakka

Tiukentuva tupakkalaki poistaa logot tupakka-askeista toukokuussa

JOEL MAISALMI
Suomi tähtää tupakkatuotteiden käytön lopettamiseen vuoteen 2030 mennessä.
Suomi tähtää tupakkatuotteiden käytön lopettamiseen vuoteen 2030 mennessä.

Turun ympäristöterveydenhuolto muistuttaa toimijoita toukokuun alussa voimaan tulevista tupakkalain tiukennuksista. Toukokuusta lähtien tupakkatuotteista, sähkösavukkeista ja täyttösäiliöistä poistuvat brändi-ilmeet ja logot. Tavoitteena on vähentää tupakkatuotteiden houkuttelevuutta eritysesti nuorten osalta.

Tämä niin sanottu plain packaging -sääntely eli tupakkatuotteiden ja vastaavien tuotteiden vähittäismyyntipakkausten yhdenmukaistaminen tarkoittaa sitä, että vähittäismyyntipakkaukset eivät saa ulkoasultaan erottua muiden vastaavien tuotteiden vähittäismyyntipakkauksista.

Savukkeiden, kääretupakan ja sähkösavukkeiden nesteiden tunnusomaiset tuoksut ja maut kiellettiin jo vuonna 2016 ja vuonna 2022 kieltoa laajennettiin koskemaan myös sellaisia tuotteita, joilla kuluttajat voivat itse muuttaa tupakkatuotteiden makua. Tällaisia ovat esimerkiksi makukortit, jotka kuluttaja voi laittaa savukeaskin sisään makua muuttamaan. Kielto astui voimaan 1.5.2022, jonka jälkeen uusia tuotteita ei saa enää toimittaa markkinoille. Kaupoissa ja varastoissa jo olevia tuotteita saa kuitenkin myydä 30.4.2023 saakka.

Tupakkalain muutokset tuovat muutoksia myös tupakkatuotteita myyville elinkeinonharjoittajille. Myynnin omavalvontavelvollisuus laajentuu tuotteiden lainmukaisuuden valvontaan ikärajavalvonnan lisäksi ja elinkeinonharjoittajien on päivitettävä nykyiset omavalvontasuunnitelmat huhtikuun 2023 loppuun mennessä.