Liiketulos

Lounea kasvatti valokuituverkkoaan

JANE ILTANEN

Valokuituyhtiö Lounean liikevaihto kasvoi, mutta käyttökate supistui viime vuonna. Yhtiön mukaan pääsyy käyttökatteen supistumiseen löytyi valokuitumarkkinoilta, jossa Lounean saamat liittymismaksut supistuivat.

Lounean liikevaihto oli viime vuonna 62,2 miljoonaan euroon ja liikevoittoa kertyi 3,7 miljoonaa euroa.

Yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle, että Lounea jakaa tuloksestaan osinkona 0,27 euroa osakkeelta.

Puhelinyhtiönä aiemmin tunnetusta Louneasta on kasvanut merkittävä laajakaistayhteyksien toimittaja. Lounea jatkoi viime vuonna valokuituverkon laajentamista uusille alueille esimerkiksi Jyväskylän, Lappeenrannan ja Seinäjoen suunnalla.

Lounea Palveluiden liikevaihto kasvoi 5,9 prosenttia ja Lounea Yritysratkaisujen 4,3 prosenttia, kun teleoperaattoripalveluita tarjoavan Länsilinkin liikevaihto pieneni 32 prosenttia. Länsilinkin liikevaihdon pienentymiseen vaikuttivat etenkin puheluliikennetuottojen sekä asiantuntijapalveluiden pienentyminen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toimitusjohtaja Veli-Matti Viitasen mukaan viime vuosi oli yhtiölle voimakkaan kasvun aikaa. Paikallisesta operaattorista on kasvanut valtakunnallinen toimija, jonka valokuituverkko yltää jo yli 160 000 kotiin ja tavoittaa lähes 400 000 suomalaista.

Asiakasmäärällä mitattuna Lounea on Viitasen mukaan alan nopeimmin kasvava yritys. Lounea on investoinut valokuituinfraan valtakunnallisesti yli 150 miljoonaa euroa mikä tarkoittaa yli 20 000 kilometriä valokuitukaapelia.

Lounean valokuitupalvelut ovat käytössä jo 40 kunnassa ja toiminta on laajentunut ICT-palvelut mukaan luettuna 80 kuntaan. Tavoitteena on yhä kasvattaa markkinaosuutta sekä valokuitu- että digitalisaatiomarkkinassa.

Yhtiön toinen tukijalka on ICT-ratkaisut.