Humanitaarinen apu

Suomi lähettää 12 miljoonaa lisätukea Turkin ja Syyrian järistysalueelle

EPA/ERDEM SAHIN
Helmikuun alussa sattuneessa maanjäristyksessä ja jälkijäristyksissä kuoli yli 50 000 ihmistä.
Helmikuun alussa sattuneessa maanjäristyksessä ja jälkijäristyksissä kuoli yli 50 000 ihmistä.

Suomi on myöntänyt 12 miljoonaa euroa lisätukea humanitaariseen apuun Turkin ja Syyrian maanjäristysalueille. Tuella rahoitetaan ruoka-apua, vesihuoltoa sekä hätäapumajoitusta järistyksestä selvinneille.

– Maanjäristyksen vaikutukset Turkissa ovat olleet valtavat ja tarve hätäavulle on yhä akuutti. Syyrian luoteisosissa, opposition hallinnoimilla alueilla, humanitaarinen hätä oli suuri jo ennen maanjäristystä. Syyrian hallinnon alueilla kamppaillaan puolestaan musertavien taloudellisten haasteiden kanssa. Nyt myönnettävällä lisätuella saadaan suojaa, ruokaa ja puhdasta vettä maanjäristyksen uhreille mahdollisimman laajasti eri alueilla, humanitaarisesta avusta vastaava kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari kertoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Myönnetystä tuesta puolet kanavoidaan Turkkiin Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton IFRC:n kautta ja puolet YK:n humanitaarisen avun koordinointitoimisto Ochan humanitaarisen avun korirahaston kautta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turkin eteläosassa helmikuun alussa tapahtuneen maanjäristyksen ja sitä seuranneiden jälkijäristysten seurauksena Turkissa ja Syyrian luoteisosissa on kuollut yli 55 700 ihmistä ja loukkaantuneita on noin 130 000. Luonnonkatastrofi sattui alueella, joka on poliittisesti pirstaloitunut ja useiden eri toimijoiden hallinnassa. Lisäksi Luoteis-Syyriassa 4,1 miljoonaa ihmistä oli jo entuudestaan humanitaarisen avun tarpeessa.

Suomi rahoitti Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton humanitaarisen avun hätäapuvetoomusta helmikuussa miljoonalla eurolla. Lisäksi Suomi on tukenut Suomen Punaista Ristiä materiaaliavun toimittamisessa Turkkiin sekä liikkuvan terveysklinikan lähettämistä Syyriaan. Suomi on myös toimittanut maanjäristysalueelle asiantuntija-apua sekä noin kahden miljoonan euron arvosta materiaaliapua.