Nopeusrajoitukset

Turun ja Lohjan välillä saa hyvällä kelillä ajaa taas 120 kilometriä tunnissa – kevät tuo mukanaan siirtymäajan nopeusrajoitukset

JUHA PAJU-HEIKKILÄ

E18-moottoritiellä Turun ja Vaalimaan välillä otetaan käyttöön nopeusrajoitusten siirtymäaika 21. maaliskuuta alkaen. Siirtymäaika koskee valtatie 1:n Turun ja Lohjan välillä kulkevaa tieosuutta sekä valtatie 7:n Kehä III:n ja Vaalimaan välistä tieosuutta.

Siirtymäaikana nopeusrajoitukset voidaan nostaa valoisaan aikaan sekä erittäin hyvissä sää- ja keliolosuhteissa 120 kilometriin tunnissa. Pimeään aikaan tai talvisissa olosuhteissa korkein nopeusrajoitus on kuitenkin 100 kilometriä tunnissa.

Fintrafficin tieliikennekeskus muistuttaa nopeuksien kasvaessa ennakoivan ajotavan tärkeydestä, jossa turvavälit ja tilannenopeus ovat avainasemassa.

– Liikennemerkkien ohella suurinta sallittua nopeutta säätelevät myös muut liikennesäännöt. Tieliikennelaki velvoittaa kuljettajaa ottamaan huomioon muun muassa tien kunnon, sään, kelin, näkyvyyden ja liikenneolosuhteet, muistuttaa Fintrafficin tieliikenteenohjauksesta liikennekeskuspäällikkö Eero Sauramäki.

Muista nämä liikenteessä

Autoilijan kevätkelien muistilista

Pidä ajonopeudet maltillisina ja seuraa tarkasti sallittuja nopeuksia moottoriteillä, jotka on varustettu vaihtuvilla nopeusrajoitusmerkeillä. Nopeuksia lasketaan Fintrafficin tieliikennekeskuksesta vain painavasta syystä.

Musta jää on poikkeuksellisen liukasta ja vaikea havaita. Huolehdi riittävistä turvaväleistä, sillä jarrutusmatkat ovat pitkät.

Märällä, sileällä jäällä renkaan pito on huonoimmillaan. Varmista siis autosi renkaiden kunto ja tarkista ilmanpaineet. Näkyvyyden takia puhdista loskakeleillä usein myös etu- ja takavalot sekä tarkista pyyhkijänsulat ja lisää pissapojan nestettä.

Tarkista oman ajoreittisi reaaliaikaiset ajokelit etukäteen Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta ja seuraa samalla liikennetiedotteita. Tarkista lisäksi Ilmatieteen laitoksen keliennusteet.

Lähde: Fintrafficin tieliikennekeskus