Lakot

Rautatiealan lakko pysäytti junaliikenteen maanantaina, sopua ei löytynyt

JANE ILTANEN
Alkava lakko seisauttaa koko Suomen junaliikenteen.
Alkava lakko seisauttaa koko Suomen junaliikenteen.

Rautatiealan Unionin (RAU) lakko pysäyttää junaliikenteen maanantaista 20. maaliskuuta alkaen toistaiseksi. Neuvotteluosapuolet RAU ja työnantajapuolta edustavan Palta eivät löytäneet sopua, kerrotaan Valtakunnansovittelijan toimistosta. Ratkaisua veturimiesten työriitaan yritettiin vielä sunnuntaina iltapäivällä. Sovittelua pyritään jatkamaan heti alkuviikosta.

VR peruu kaikki kauko- ja lähijunat lakon ajalta ja maksaa asiakkailleen rahat takaisin lakon ajalle ostetuista junalipuista. Myös tavarajunat perutaan yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Lakon alkaessa sunnuntai-illan aikana lähteneet matkustaja- ja tavarajunat ajetaan määräasemilleen saakka, mukaan lukien sunnuntain ja maanantain välisen yön yöjunat.

– Neuvottelut jatkuvat Palvelualojen työnantajat Palta ry:n ja RAU:n välillä myös lakon aikana. Toivomme, että sopu löytyisi pian, sanoo VR:n henkilöstöjohtaja Laura Ansaharju yhtiön tiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Veturinkuljettajien lakko liittyy käynnissä oleviin TES-neuvotteluihin.

VR palauttaa lakon ajalle ostettujen kauko- ja lähiliikenteen kertalippujen hinnan automaattisesti asiakkailleen noin viikon kuluessa. Jos liput haluaa itse muuttaa toiseen ajankohtaan, se onnistuu ilman muutosmaksua VR Matkalla -sovelluksessa tai soittamalla asiakaspalveluun. Ensisijaisesti VR kehottaa käyttämään itsepalvelukanavia, sillä asiakaspalvelu voi olla ruuhkautunut.

VR sulkee junavuorot myynnistä pois päivä kerrallaan. Lakon jatkuessa junavuoroja poistetaan myynnistä päivä kerrallaan.

VR hyvittää myös sarjalippujen paikanvaraukset asiakkaille sekä pidentää kauko- ja lähiliikenteen kausilippujen voimassaoloaikaa lakkopäivien verran. Nämä eivät vaadi lippujen käyttäjiltä toimenpiteitä.

Jos junaliput on ostettu paperisena ilman kirjautumista esimerkiksi lippuautomaatista tai R-kioskilta, hyvitystä ei ole mahdollista tehdä automaattisesti. Silloin lipuista voi hakea korvausta osoitteessa www.vr.fi/hae-korvausta.

Uutiseen päivitetty Valtakunnansovittelijan toimiston tuorein sovittelutieto klo 16.31