Liiketulos

RMC teki 30 miljoonaa euroa tappiota – viime vuosi oli kuitenkin edellistä parempi

RIITTA SALMI
Rauman telakan uusi monitoimihalli vihittiin juuri käyttöön. Hallissa rakennetaan sotalaivat katseilta piilossa.
Rauman telakan uusi monitoimihalli vihittiin juuri käyttöön. Hallissa rakennetaan sotalaivat katseilta piilossa.

Rauman telakkaa operoiva Rauma Marine Constructionsin (RMC) teki viime vuonna karvan vaille 30 miljoonaa euroa tappiota. Tappion määrä oli kuitenkin saatu lähes puolitettua edellisvuodesta.

Yhtiön mukaan vuosi 2022 oli haastava, mikä näkyy konsernin tuloksessa. Korona ja keväällä alkanut Venäjän hyökkäyssota vaikeuttivat työvoiman ja materiaalien saatavuutta ja nostivat teräksen hintoja.

RMC:n liikevaihto vuonna 2022 oli 143,5 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski hieman vuodesta 2021, jolloin se oli 154,2 miljoonaa euroa. Edellisvuonna yhtiö teki 58,4 miljoonaa euroa tappiota. Konsernin omavaraisuusaste oli 40,5 prosenttia.

– RMC:lle viimeiset pari vuotta ovat olleet vaikeita ja on selvää, että näin ei voi jatkua. Ulkoiset haasteet ovat toki olleet hankalia usealle toimijalle. Se, mihin voimme itse keskittyä ja vaikuttaa, on oman toimintamme kehittäminen parhaaksi mahdolliseksi, RMC:n hallituksen puheenjohtaja Stig Gustavson sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kannattavuuden palauttamiseksi yhtiö kertoo aloittaneensa strategisen muutosohjelman.

Joulukuussa yhtiö luovutti kolmannen uudisrakennuslaivansa Mystarin Tallink-varustamolle. Alus oli noin vuoden myöhässä aikataulusta.

RMC aloitti myös Tasmanian ja Australian väliseen liikenteeseen menevien sisarlaivojen tuotannot helmikuussa ja joulukuussa.

Telakan uuden monitoimihallin tuotantotilat otettiin käyttöön vuoden 2023 tammikuussa. Korvettien tuotanto aloitetaan tämän vuoden loppupuolella.

RMC:n tilauskirja on 1,2 miljardia ja se ulottuu vuoteen 2028 asti. Tilauskirjassa on yhteensä kuusi alusta: neljä monitoimikorvettia Merivoimille ja sisaralukset TT-Line Companylle.

RMC:n hallitus on nimittänyt uudeksi toimitusjohtajaksi Mika Niemisen 16.3. alkaen. Toimitusjohtaja Mika Heiskanen siirtyy urallaan eteenpäin Royal Caribbean Groupille.