Alkoholi

Viron viinaralli pääsi taas pandemian jälkeen vauhtiin: etelänaapurista rahdattiin Suomeen viime vuonna 27,3 miljoonaa litraa alkoholia

RIITTA SALMI
Alkoholijuomien matkustajatuonti jatkui vilkkaana koronarajoitusten jälkeen.
Alkoholijuomien matkustajatuonti jatkui vilkkaana koronarajoitusten jälkeen.

Koronapandemian aikana alkoholin tuonti ulkomailta oli jonkin aikaa jäissä, mutta se heräsi uuteen kukoistukseen vuoden 2022 aikana. Etelänaapuristamme tuonnin määrä kasvoi pandemiavuoteen 2021 verrattuna 110 prosenttia, tiedottaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto.

Kaikkiaan Virosta tuotiin noin 27,3 miljoonaa litraa alkoholia. Sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna tuontimäärä vastaa 2,1 miljoonaa litraa.

Tutkimus- ja analysointikeskus TAK:n haastattelututkimuksen mukaan yli kolmannes suomalaisista Viroon matkustaneista ilmoitti tuotteiden halvempien hintojen olevan joko ainoa syy etelänaapuriin matkustamiseen tai sen ainakin vaikuttavan merkittävästi matkustuspäätökseen. Noin kaksi kolmannesta matkailijoista toi tullessaan alkoholia.

Vain kuusi prosenttia matkustajista oli niin kutsuttuja suurtuojia, eli henkilöitä jotka toivat mukanaan yli sata litraa alkoholia. He kuitenkin toivat kaikesta alkoholista noin 48 prosenttia.

Panimoliiton saamien laskelmien mukaan alkoholin myyntituloja menetettiin naapurimaahan 217 miljoonaa euroa. Jos saman verran alkoholia olisi ostettu kotimaassa, olisi se tuonut 125,1 miljoonan euron verotulot.

Tutkimuksen ovat tilanneet Palvelualojen ammattiliitto PAM, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ry PTY, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry ja Suomen Alkoholijuomakauppayhdistys SAJK ry.