Muutosneuvottelut

Finnair luopuu suunnitellusta ulkoistuksesta kahdella reitillä

ARTTU LAITALA

Finnair luopuu Thaimaan ja Pohjois-Amerikan reittien matkustamopalvelun alihankintasuunnitelmasta. Säästösopimus on voimassa vuoden 2025 loppuun.

Finnair on jo aiemmin sopinut säästöistä lentäjien, ylempien toimihenkilöiden ja insinöörien kanssa sekä Japanin ja Korean asemapaikan matkustamopalveluhenkilöstön kanssa sekä tehnyt paikallisia sopimuksia Finnairin Tekniikassa ja eri maapalvelutoiminnoissa. Yhteensä säästösopimukset kattavat 87 prosenttia Finnairin henkilöstöstä.

– Koronapandemian ja Venäjän ilmatilan sulkeutumisen aiheuttama kaksoiskriisi iski merkittävästi Finnairin talouteen, ja nämä sopimukset osaltaan tukevat tärkeää tavoitettamme palauttaa kannattavuus. Olemme kiitollisia siitä, että henkilöstö on halunnut olla mukana ratkomassa haastetta ja siten turvaamassa niin Finnairin kuin finnairilaisten työpaikkojen tulevaisuutta, sanoo Finnairin henkilöstöjohtaja Johanna Karppi tiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Matkustamohenkilöstön sopimuksessa sovittiin muun muassa miehistönkäytön tehokkuutta lisäävistä elementeistä, muutoksista pitkistä lennoista maksettaviin lisiin ja esimerkiksi miehistöhotelleja koskeviin ehtoihin. Sopimuksen myötä matkustamohenkilöstö on kaikkien muiden säästösopimusten tehneiden henkilöstöryhmien lailla mukana Finnairin henkilöstön palkitsemisohjelmassa 2023–2025. Palkkio maksetaan osallistujille vuoden 2026 ensimmäisellä neljänneksellä, jos Finnair saavuttaa ohjelmassa määritellyn liikevoittotavoitteen.

Finnairin matkustamopalvelussa työskentelee Suomessa noin 1750 työntekijää.

Säästösopimuksen lisäksi on saavutettu neuvottelutulos vuosien 2023 ja 2024 palkkaratkaisusta, joka noudattaa yleistä teknologiateollisuuden linjaa. Palkkaratkaisu edellyttää vielä hallintojen hyväksynnän.

Uutista korjattu kello 15:07: Säästöistä ei sovittu muutosneuvotteluissa vaan säästöneuvottelut ovat olleet näistä erilliset.