Asuminen

Omakotiliitto: Asuminen kallistuu ennennäkemätöntä vauhtia, erot kuntien välillä suuria – Turussa vertailun halvin sähkön siirto

RIITTA SALMI
Asumiskustannuksissa eroa halvimman ja kalleimman kunnan välillä on noin 3 785 euroa vuodessa. Ero on jyrkentynyt viime vuodesta päälle 420 eurolla. Kuvituskuva.
Asumiskustannuksissa eroa halvimman ja kalleimman kunnan välillä on noin 3 785 euroa vuodessa. Ero on jyrkentynyt viime vuodesta päälle 420 eurolla. Kuvituskuva.

Omakotiliitto selvitti asumiskuluja kunnittain nyt seitsemättä kertaa. Selvityksessä vertailtiin sataa kuntaa ympäri Suomen ja kunta- sekä aluekohtaiset maksut jatkavat kallistumistaan. KTI Kiinteistötieto Oy:n toteuttamassa vertailussa käytettiin tyyppitalona 120 neliön sähkölämmitteistä omakotitaloa.

Asumismenojen kallistuminen ja suuret erot kuntien välillä johtuvat etenkin sähköenergian hinnan noususta, joka on kohonnut vuoden takaisesta keskimäärin 46 prosenttia. Jätemaksut ovat nousseet keskimäärin 6,7 prosenttia, kiinteistövero 6,3 prosenttia ja vesimaksut 4,1 prosenttia. Keskimäärin asumismenot ovat nousseet viime vuodesta 1 671 euroa. Luvussa ovat mukana sähkö-, vesi- ja jätemaksut sekä kiinteistövero.

Vertailun kalleimmat asumiskustannukset olivat Jyväskylän seutukuntaan kuuluvassa Laukaassa, jossa asumismenoihin menee vuodessa 8 466 euroa. Seuraavaksi kalleimmat kunnat ovat Lempäälä, Ylöjärvi, Asikkala ja Pirkkala. Vertailun halvin kunta on Lapissa sijaitseva Kittilä, jossa asumiskuluihin menee 4 681 euroa vuodessa. Eroa halvimman ja kalleimman välillä on näin ollen 3 785 euroa vuodessa. Ero on hieman jyrkentynyt viime vuodesta, jolloin eroa oli 3 361 euroa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sähkön siirtomaksujen vuosia jatkunut voimakas hinnan nousu näyttää selvityksen perusteella hidastuneen. Sähkön siirrosta maksetaan nyt vertailun tyyppitalossa eniten eli 1 371 euroa vuodessa Kuhmossa ja Kainuussa. Halvinta tyyppitalon sähkön siirto on Turussa, jossa se selvityksen mukaan on 399 euroa. Ostosähkön hintana selvityksessä käytettiin kunnan alueella toimitusvelvollisen sähkön myyjän toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hintaa.

Myös muissa kustannuksissa kuntien välillä on isoja eroja. Selvityksen mukaan kalleimmat vesimaksut maksetaan nyt Parikkalassa, 1 651 euroa vuodessa, halvimmat Kempeleessä, 549 euroa vuodessa.

Jätehuollon korkeimmat maksut ovat Asikkalassa ja Heinolassa, 391 euroa, ja alhaisimmat, 133 euroa, Tampereella ja sen läheisissä kunnissa.

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (3)

Vanhimmat ensin
Sivustaseuraaja
Caruna on kallis
”Sähkön siirrosta maksetaan nyt vertailun tyyppitalossa eniten eli 1 371 euroa vuodessa Kuhmossa ja Kainuussa. Halvinta tyyppitalon sähkön siirto on Turussa, jossa se selvityksen mukaan on 399 euroa.”

Ylipäätänsä, ei pitäisi turkulaisten kovasti valittaa. Tuossa samaisessa selvityksessä Turku sijoittui kuntakohtaisissa asumiskuluissa sinne halvimpaan päähän.
Paaluista ei saanut selville tarkkaa euromäärää, mutta arvioin sen olevan Turussa noin 5600 €, kun se Kaarinassa oli jo 6300-6400 € ja Paraisilla vielä korkeampi, noin 6800 €.

Ilman sähköenergiaa asumismenojen ero Turun ja Paraisten välillä reippaasti yli tonnin (n. 2250<>3600 €)
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Esko
Vast: No
Vihreä siirtymä on välttämättömyys, mutta väärä marssijärjestys ei olisi ollut. Sen seurauksena joudumme maksamaan energiasta aivan liikaa. Energian hinta heijastuu kaikkiin hintoihin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ari Hyvönen
No
Vihreä siirtymä edellyttää, että mm erilaiset jätemaksut korotetaan niin suuriksi, että omakotiasuminen muuttuu mahdottomaksi.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.