Koulut

Kaksikielinen koulukeskus Paraisilla sai nimen – kilpailuun tuli 43 ehdotusta

MARTTIINA SAIRANEN
Kuva on viime lokakuulta, kun koulukeskuksessa vietettiin harjannostajaisia.
Kuva on viime lokakuulta, kun koulukeskuksessa vietettiin harjannostajaisia.

Paraisten tänä keväänä valmistuva, uusi kaksikielinen koulukeskus on saanut nimen. Nimeä haettiin viime vuoden lopulla kilpailun avulla. Kaupunki sai yhteensä 43 ehdotusta kaikille avoimeen kilpailuun. Vaatimuksena oli tarpeeksi lyhyt nimi, joka kuvastaisi modernia ja kaksikielistä koulukeskusta, ja joka toimisi sekä ruotsiksi että suomeksi joko sellaisenaan tai käännöksenä.

Kaupungin edustajista, päättäjistä ja oppilaista koostuva työryhmä päätyi yksimielisesti nimeen Campus Brava.

Nimeä ehdotti paraislainen Linda Niininen, jonka oma kuvaus nimiehdotuksesta oli: "Bravan synonyymejä ovat rohkea, uskalias, urhea, uljas, kelpo, reipas, kunnollinen, taitava, hyvä. Kaikki nämä sanat kuvaavat upeaa rakennusta, ja sen oppilaita. Lyhyt ja ytimekäs nimi, sekä ehdottomasti moderni".

Oppimiskeskus yhdistää Paraistenseudun koulun, Sarlinska skolanin, Paraisten lukion, Pargas svenska gymnasiumin ja Axxellin. Keskus saa myös uuden liikuntahallin. Paraisilla on lähes yhtä paljon suomea ja ruotsia äidinkielenään puhuvia asukkaita.

Sana brava on esimerkiksi esperantoa ja tarkoittaa Niinisenkin luettelemia sanoja reipas, urhea, rohkea. Brava on myös feminiinimuoto italian bravo-sanasta, joka tarkoittaa muun muassa taitavaa, reipasta, kilttiä, hyvää ja kelpoa.