Verkkohuijaus

Poliisi selvitti laajan verkkopetosvyyhden – uhreja ympäri Suomea

MARTTIINA SAIRANEN

Oulun poliisilaitos on selvittänyt laajan verkkopetosvyyhden, jossa uhreiksi on joutunut ihmisiä eri puolilla Suomea alkuvuonna 2022. Poliisi epäilee yhteensä kahdeksan tekijän syyllistyneen tekaistujen myynti-ilmoitusten julkaisemiseen verkon myyntisivustoilla.

Poliisin mukaan petosten tekijät julkaisivat uskottavan oloisia myynti-ilmoituksia eri nettisivustoilla. Kun halukas ostaja otti yhteyttä, häneltä pyydettiin käsirahaa. Kun käsiraha maksettiin, myynti-ilmoitus poistettiin verkosta, eikä "myyjään" enää saatu yhteyttä. Poliisi kertoo, että petosten tekijät onnistuivat huijaamaan asianomistajilta yhteensä yli 40 000 euroa.

Poliisi luonnehtii toimintaa erittäin ammattimaiseksi. Rikoksista hyötyi eniten johtoasemassa ollut pääepäilty. Hän oli vangittuna esitutkinnan aikana. Rahaliikenteen hoitamiseen ja muun muassa myynti-ilmoitusten tekemiseen osallistui lisäksi seitsemän muuta henkilöä. Myös he ovat olleet kiinniotettuina tai pidätettyinä asiaan liittyen.

Epäiltyinä rikosnimikkeinä kokonaisuudessa on yhteensä 19 petosta, yksi törkeä petos, yksi petoksen yritys ja kuusi identiteettivarkautta. Rikoskokonaisuus siirtyy poliisin mukaan syyteharkintaan lähipäivinä.