Planeetat

Venus ja Jupiter harvinaisen lähekkäin ensi viikon torstaina

STELLARIUM
Näin lähekkäin Venuksen ja Jupiterin voi nähdä iltataivaalla ensi viikon torstaina illalla. Todellisuudessa planeetat eivät näytä näin suurilta, vaan kirkkaan tähtimäisiltä.
Näin lähekkäin Venuksen ja Jupiterin voi nähdä iltataivaalla ensi viikon torstaina illalla. Todellisuudessa planeetat eivät näytä näin suurilta, vaan kirkkaan tähtimäisiltä.

Venuksen ja Jupiterin voi nähdä harvinaisen lähellä toisinaan iltataivaalla ensi viikon torstaina 2. maaliskuuta, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo. Lähimmän kohtaamisensa hetkellä planeetat ovat taivaalla vain noin puolen asteen eli täysikuun halkaisijan päässä toisistaan. Ursan mukaan kohtaamista voi todistaa hyvin paljain silmin.

Ursasta kerrotaan, että parhain havaintohetki on torstaina noin kello seitsemän aikaan illalla. Planeetat ovat silloin noin tunti auringonlaskun jälkeen länsilounaassa 12 asteen korkeudella. Kirkkaampi Venus on niistä ylempänä ja Jupiter alempana. Illan edetessä ja pimetessä planeetat seuraavat hiljalleen Aurinkoa horisontin taakse.

Eniten kohtaamisesta saa Ursan mukaan irti seuraamalla sitä kiikarilla, jolloin Jupiterin ympäriltä voi erottaa sen suurimmat kuut.

Ursa muistuttaa, että planeettojen kohtaaminen on näennäinen, sillä todellisuudessa ne sijaitsevat toisistaan hyvin kaukana avaruudessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jupiter sijaitsee noin 660 miljoonan kilometrin päässä Venuksesta. Venus on maapallon radan sisäpuolella kiertävä, liki Maan kokoinen kiviplaneetta, jonka sakea pilvikerros heijastaa tehokkaasti Auringon valoa. Jupiter puolestaan on aurinkokunnan suurin planeetta ja tyypiltään kaasujättiläinen. Nämä seikat yhdessä tekevät kaksikosta yötaivaan tämän hetken kirkkaimmat planeetat, Ursan tiedotteessa kerrotaan.

Seuraavan kerran Jupiter ja Venus kohtaavat taivaalla elokuussa 2025. Silloin niiden etäisyys on kuitenkin noin kolme kertaa suurempi kuin nyt. Edellisen kerran planeetat kohtasivat tammikuussa 2021, mutta tuolloin niillä oli vielä suurempi etäisyys toisistaan.

Ursa mukaan tämänkertainen lähiohitus onkin harvinaisen läheinen.

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.