Politiikka

Varsinais-Suomessa eduskuntavaaleihin käy 214 ehdokasta – kymmenen puoluetta on kisassa täydellä 17 nimen listalla

ARI-MATTI RUUSKA
Huhtikuun alussa käytäviin eduskuntavaaleihin on lähdössä Varsinais-Suomesta 214 ehdokasta.
Huhtikuun alussa käytäviin eduskuntavaaleihin on lähdössä Varsinais-Suomesta 214 ehdokasta.

Varsinais-Suomen 17 kansanedustajapaikkaa tavoittelee huhtikuun eduskuntavaaleissa yhteensä 214 ehdokasta. Joukossa on 119 miestä ja 95 naista. Luvut selviävät Varsinais-Suomen vaalipiirilautakunnalle jätetyistä ehdokashakemuksista.

Hakemusten jättöaika umpeutui tiistaina. Asettelu vahvistetaan vaalipiirilautakunnissa torstaina 2. maaliskuuta. Varsinainen vaalipäivä on 2. huhtikuuta.

Varsinais-Suomessa mukana on 16 puoluetta ja yksi valitsijayhdistys. Valitsijayhdistyksen voimalla kilpaan ryhtyy eläkkeellä oleva salolainen rakennusmies Voitto Suominen.

Täydellä 17 ehdokkaan listalla vaaleihin lähtevät Perussuomalaiset, kokoomus, Sdp, Vasemmistoliitto, keskusta, vihreät, Rkp, kristillisdemokraatit, Liike Nyt ja Sinimusta liike.

Tarjolla ovat myös Suomen kommunistinen puolue, Valta kuuluu kansalle, Liberaalipuolue, Eläinoikeuspuolue, Kristallipuolue ja Vapauden liitto. Kaksi viimeksi mainittua ovat vaaliliitossa.

Jatkoon pyrkii 15 nykyistä kansanedustajaa. Listoilta löytyy yhteensä 38 aluevaltuutettua ja 75 kunnanvaltuustojen jäsentä. Ehdokkaiden keski-ikä on 46 vuotta. Keskimäärin vanhimmalla kaartilla on liikkeellä Suomen kommunistinen puolue. Nuorimmalla joukolla yrittää Sinimusta liike.

Liberaalipuolueella on pelkistä miehistä koostuva 11 ehdokkaan lista. Myös kommunistien kaksikko koostuu miehistä. Naisvaltaisin ehdokasjoukko vihreillä, joiden riveistä eduskuntaan yrittää 13 naista. Kristallipuolueen ainoa ehdokas on nainen.