Lakot

Kaupan alan kaksipäiväinen lakko alkaa torstaina, lakon piirissä on noin 16 000 työntekijää

SHOJA LAK
Valtakunnansovittelija ei nähnyt edellytyksiä antaa sovintoesitystä kaupan alan työriidassa. Kaupan liitto on pettynyt PAMin neuvotteluhaluttomuuteen ja PAMin tavoitteena on edelleen 200 euron palkankorotus.
Valtakunnansovittelija ei nähnyt edellytyksiä antaa sovintoesitystä kaupan alan työriidassa. Kaupan liitto on pettynyt PAMin neuvotteluhaluttomuuteen ja PAMin tavoitteena on edelleen 200 euron palkankorotus.

Valtakunnansovittelija ei kyennyt tiistaina tekemään sovintoesitystä kaupan alan työriidassa. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupan alalle suunnitellut lakot toteutuvat 9.helmikuuta alkaen. Lakot alkavat Keskon logistiikkapalvelujen alueterminaaleissa sekä 160:ssä S- ja K-ryhmien marketissa torstaina 9.helmikuuta aamuviideltä ja päättyvät lauantaina 11.helmikuuta aamuviideltä. Lakkojen piirissä on noin 16 000 kaupan alan työntekijää. Myymälöiden lakon piirissä ovat muun muassa suurimmat Prismat, K-Citymarketit sekä S-marketit.

– PAM ja Kaupan liitto ovat näkemyksissään vielä kaukana toisistaan, myös muissa kuin palkkaa koskevissa kysymyksissä. PAMin tavoitteena on edelleen, että kaupan alan työntekijöille tehdään kunnollinen palkankorotus, joka turvaa ostovoimaa ja tuo helpotusta inflaation nostamien kustannusten keskellä. Tämä tarkoittaisi noin 200 euron korotusta palkkoihin, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaupan liitto kertoo olevansa erittäin pettynyt siihen, ettei PAM kaikista Kaupan liiton ratkaisuehdotuksista huolimatta ole valmis neuvottelemaan sovinnollisesta ratkaisusta lakkojen välttämiseksi, vaan päätti omilla toimillaan edelleen lykätä työntekijöiden palkankorotuksia ja palkkausjärjestelmän kehitystoimenpiteitä.

– Kaupan liitto oli valmis hyväksymään PAMille tärkeän logistiikan palkkausjärjestelmän uudistuksen sekä palkallisten perhevapaiden lukumäärän kasvattamisen, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala kertoo.

Valtakunnansovittelija on yhteydessä osapuoliin ja keskustelee siitä, milloin sovittelua olisi mahdollista jatkaa.

Seuraaville viikoille on ilmoitettu lisää lakkoja. Logistiikan ensimmäiset lakot uhkaavat toteutua 13. helmikuuta alkaen ja myymälöiden toinen lakkoaalto uhkaa sulkea muun muassa kaikki Prismat, K-Citymarketit, S-marketit ja Lidlit 16. helmikuuta alkaen, ellei ratkaisuun päästä näitä ennen. Näiden lisäksi logistiikan toinen lakkoaalto uhkaa alkaa 20. helmikuuta, sillä työministeri Tuula Haatainen siirsi valtakunnansovittelijan esityksestä kaupan logistiikan ensimmäiset lakot, jotka olisivat alkuperäisen ilmoituksen mukaan alkaneet 6. helmikuuta.

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.