Mielenterveyden ongelmat

Matala koulutustaso nostaa selvästi riskiä sairastua mielenterveyden häiriöihin

TS/LM/VEERA KORHONEN
Matalampi koulutustaso 30-vuotiaana nostaa todennäköisyyden saada mielenterveyshäiriödiagnoosi 52 vuoden ikään mennessä lähes 60 prosenttiin. Arkistokuva.
Matalampi koulutustaso 30-vuotiaana nostaa todennäköisyyden saada mielenterveyshäiriödiagnoosi 52 vuoden ikään mennessä lähes 60 prosenttiin. Arkistokuva.

Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan matalan koulutustason 30-vuotiaana omaavilla henkilöillä on 58 prosentin todennäköisyys saada mielenterveyshäiriödiagnoosi 52 vuoden ikään mennessä. Tutkimuksessa tarkasteltuja mielenterveyden häiriöitä olivat päihteiden väärinkäyttö, skitsofrenia sekä mieliala- ja ahdistuneisuushäiriöt. Erityisen suuri yhteys oli päihderiippuvuuden ja skitsofrenian kohdalla.

Tulosten perusteella myös 30-vuotiaana joko työttömänä tai työelämän ulkopuolisena olevien riski myöhempään mielenterveysdiagnoosiin kaksinkertaistui. Tutkimuksessa analysoitiin yli 1,2 miljoonan, vuosina 1966–1986 syntyneen ja 30 vuotta täyttäessään Suomessa asuneen henkilön rekisteritietoja. Tutkimuksen väestöä seurattiin rekisteridatan perusteella vuodesta 1996 vuoteen 2017, ja tutkijat käyttivät sosioekonomisen aseman mittareina koulutustasoa, työtilannetta ja henkilökohtaisia kokonaistuloja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tulokset vahvistavat, että mielenterveyshäiriöiden taakka on merkittävästi suurempi matalassa sosioekonomisessa asemassa olevilla henkilöillä, kertoo tutkija Christian Hakulinen.

Tutkimus vahvisti myös aiempaa havaintoa siitä, että mielenterveyshäiriöt ovat varsin yleisiä sosioekonomisesta asemasta huolimatta.

– Seuranta-aikana hieman yli neljänneksellä kaikista tutkimukseen osallistuneista diagnosoitiin mielenterveyden häiriö, Hakulinen vahvistaa.

Tutkijoilta löytyy jo ratkaisuehdotus vakavan yhteiskunnallisen ongelman ja henkilön ja läheisten kuormituksen helpottamiseksi.

– Sosiaalista liikkuvuutta edistävät politiikat ja ennaltaehkäisevien toimenpiteiden lisääminen matalassa sosioekonomisessa asemassa oleville henkilöille voisivat lieventää mielenterveyshäiriöiden aiheuttamaa tautitaakkaa yhteiskunnassa, Hakulinen kommentoi.