Ratahankkeet

Kustavintielle suunnitellaan Maskun tasoristeyksen korvaavaa ylikulkusiltaa

ARI-MATTI RUUSKA
Arkistokuva kemikaalijuna ylittää Kustavintien Maskussa vuonna 2008.
Arkistokuva kemikaalijuna ylittää Kustavintien Maskussa vuonna 2008.

Kustavintien eteläpuolelle suunnitellaan junaradan ylittävää siltaa, joka korvaisi Maskun tasoristeyksen. Suunnitelmat käynnistetään konsulttiyhtiö Ramboll Oy:n esiselvityksen perusteella. Esiselvitys on osa Turku–Uusikaupunki-ratasuunnitelmaa.

Väyläviraston tiedotteen mukaan toteutuessaan sillan rakentamiskustannukset olisivat noin 20 miljoonaa euroa, josta suunnittelun osuus on noin 2,6 miljoonaa euroa. Rakentamisesta ei ole tehty päätöstä.

Suunnittelu sisällytetään Turku–Uusikaupunki ja Raisio–Naantali perusparantaminen -hankkeen ratasuunnitelmaan. Samaan suunnitelmaan sisällytetään myös jalkakäytävän ja pyörätien suunnittelu Kustavintien itäpuolelle, Tanilantien ja Somersojantien välille.

Kustavintien nopeusrajoitus on tasoristeyksen vuoksi tällä hetkellä 60 kilometriä tunnissa, mutta uusi silta mahdollistaisi enimmäisnopeuden noston 80 kilometriin tunnissa eli maanteiden yleisen nopeusrajoituksen mukaiseksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Liikennemäärä tiellä vuonna 2021 oli 7 200 ajoneuvoa vuorokaudessa, josta raskaan liikenteen osuus oli noin 390 ajoneuvoa. Ennuste vuodelle 2050 on noin 9 000 ajoneuvoa vuorokaudessa.

Turun ja Uudenkaupungin välille suunnitellaan rautatien ja tasoristeyksien perusparannuksia. Yksiraiteinen, 65 kilometriä pitkä tavaraliikenteen rataosa Turun ja Uudenkaupungin välillä kulkee Turun, Raision, Maskun, Nousiaisen, Mynämäen, Vehmaan ja Uudenkaupungin alueella.

– Hankkeessa on käynnissä ratasuunnitelmavaihe. Ratasuunnitelmat laaditaan Turku–Uusikaupunki-rataosalla kunta- ja kaupunkikohtaisesti jaoteltuina erillisinä ratasuunnitelmina. Ratasuunnitelman on määrä valmistua vuoden 2023 loppuun mennessä, kertoo Väyläviraston projektipäällikkö Erkki Mäkelä tiedotteessa.