Turkkia ja Syyriaa runteli voimakkain maanjäristys liki vuosisataan, kuolleita yli 2 600
Pelastustyöntekijät yrittivät maanantaina illan tullessa epätoivoisesti jopa paljain käsin kaivaa apua pyytäviä henkiin jääneitä raunioista sen jälkeen kun Turkkiin ja Syyriaan oli iskenyt voimakkain maanjäristys liki vuosisataan.
Järistys, jonka voimakkuudeksi mitattiin 7,8, oli niin kova, että se mitattiin aina Grönlannin mittausasemilla saakka. Järistystä seurasi kymmenittäin jälkijäristyksiä. Maanjäristyksen ja sen suurimman jälkijäristyksen signaalit näkyivät selvästi myös suomalaisilla seismografiasemilla, kertoi Helsingin yliopiston Seismologian instituutti nettisivullaan.
Pimeyden laskeutuessa tiedettiin varhain aamulla tapahtuneen järistyksen tappaneen yhteensä yli 2 600 ihmistä: Turkissa noin 1 600 ja naapurimaa Syyriassa yli 1 000. Raivaus- ja pelastustyöt olivat kuitenkin vasta alussa, joten uhriluvun odotettiin edelleen kasvavan.
Loukkaantuneita oli yli 7 600.
Talvimyrsky vaikeuttaa pelastustoimintaa
Pelastustoimintaa maanjäristyksen jälkimainingeissa on vaikeuttanut lumimyrsky, jonka jäljiltä tärkeät tiet ovat jään ja lumen peitossa. Pelastusviranomaiset ovat yrittäneet talvisateiden keskellä etsiä eloonjääneitä romahtaneiden rakennusten raunioista.
Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajat Syyrian pohjoisosissa ovat kertoneet asukkaiden juosseen kodeistaan kauhun vallassa.
– Tämä maanjäristys on voimakkain kansallisen maanjäristyskeskuksen perustamisen jälkeen vuonna 1995, kertoo keskusta johtava Raed Ahmed Syyrian valtion uutistoimisto Sanalle.
Aleppo oli sodan edellä Syyrian kaupallinen keskus, mutta jo ennen maanantaista tragediaa rakennukset kaupungissa ovat usein romahtaneet yli kymmenen vuotta kestäneen sodan rappeuttaman infrastruktuurin vuoksi. Rakennusprojektien turvallisuutta ei ole myöskään juuri valvottu, ja osa on rakennettu laittomasti.
Ei tietoa suomalaisista järistysalueella Turkissa
Turkin maanjäristyksessä ei tiedetä olleen mukana suomalaisia, kertoi Suomen Ankaran-suurlähetystön konsuli Raimo Pahkasalo STT:lle.
Alueella tiedetään hänen mukaansa olevan vain muutamia Suomen kansalaisia, eikä heihin liittyen suurlähetystölle ollut tullut tietoa tai avunpyyntöjä aamupäivään mennessä.
Turkin eteläosaa ja Pohjois-Syyriaa aamuyöllä ravistellut maanjäristys tuntui myös Turkin pääkaupungissa Ankarassa, Pahkasalo kertoi. Jälkijäristykset jatkuivat Turkissa vielä aamupäivällä.
Sosiaalisessa mediassa jotkut suomalaiset kertoivat tunteneensa järistyksen etelän lomakaupungissa Alanyassa aamuneljän aikoihin pienenä "keinahteluna", kuten eräs Alanyassa ollut suomalaismies kuvasi Facebookissa.
Tuhansia loukkaantunut järistyksessä
Turkin varapresidentti Fuat Oktay kertoi aiemmin yli 2 300 ihmisen loukkaantuneen Turkissa, mutta ainakin kuolonuhrien määrä on sittemmin yli kolminkertaistunut siitä, mitä se oli Oktayn ilmoituksen aikoihin. Oktayn mukaan pelastustoiminta jatkuu useissa suurkaupungeissa.
Sodan runtelemassa Syyriassa on valtionmedian mukaan kuollut ihmisiä maan hallinnon hallussa olevilla alueilla Aleppossa, Latakiassa, Hamassa ja Tartusissa. Lisäksi yli tuhannen ihmisen kerrotaan loukkaantuneen.
Turkin tukemien kapinallisten hallussa olevilla alueilla Syyrian luoteisosissa on puolestaan saanut surmansa ainakin 221 ihmistä ja yli 400 on loukkaantunut, kertoo kapinallisalueilla toimiva White Helmets -pelastusjärjestö Twitterissä.
White Helmetsin mukaan pelastustoimintaa vaikeuttaa se, että sadat ihmiset ovat jääneet raunioiden alle ja pelastustöissä tarvitaan raskasta kalustoa. Kuolonuhrien määrä voi järjestön mukaan edelleen nousta, sillä sadat perheet ovat loukussa.
Niinistö ilmaisi osanottonsa Turkille – Suomi valmiina auttamaan
Presidentti Sauli Niinistö on välittänyt Turkille surunvalittelunsa tuhoisan maanjäristyksen vuoksi.
Presidentin kanslian mukaan Niinistö on lähettänyt Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille kirjeen, jossa hän kuvailee maanjäristystä traagiseksi ja ilmaisee osanottonsa hengenmenetysten sekä järistyksen aiheuttamien tuhojen vuoksi.
Pääministeri Sanna Marin (sd) ilmaisi syvimmät osanottonsa Turkkia ja Syyria ravistelleen maanjäristyksen aiheuttamien uhrien ja kärsimyksen johdosta.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on sanonut olevansa järkyttynyt järistyksien vuoksi, ulkoministeriö kertoo Twitterissä.
– Meidän ajatuksemme ovat uhrien ja heidän perheidensä luona. Suomi on valmiudessa auttamaan, Haavisto sanoo ministeriön mukaan.
Järistys lähellä kahden miljoonan ihmisen kaupunkia
Maanjäristyksen keskipisteen lähellä Gaziantepin kaupungissa ja esikaupunkialueilla asuu noin kaksi miljoonaa ihmistä.
Gaziantepista länteen sijaitsevan Osmaniyen maakunnan kuvernöörin mukaan maakunnassa olisi tuhoutunut 34 rakennusta.
Vuonna 1999 Turkissa koettiin 7,4 magnitudin maanjäristys, jonka vuoksi surmansa sai yli 17 000 ihmistä. Esimerkiksi Istanbulissa kuoli tuolloin yli tuhat ihmistä.
Asiantuntijat ovat varoittaneet jo pitkään siitä, että Istanbulin lähelle osuva suuri maanjäristys voisi aiheuttaa valtavaa tuhoa, sillä kaupungissa on ollut mittavasti rakentamista ilman kunnon turvamääräyksiä. Nyt koettu järistys tapahtui kuitenkin kaukana läntisestä suurkaupungista.
Italiassa annettiin järistyksen vuoksi tsunamivaroitus, ja ihmisiä kehotettiin siirtymään pois rannikon läheisyydestä. Varoituksesta on kertonut englanniksi ainakin Washington Post -lehti.