Uutiset

Sysmän lentoturman syynä liian jyrkkä nousu

Viime vuoden toukokuussa Sysmässä kaksi henkeä vaatineen lento-onnettomuuden syyksi on todettu liian jyrkkä nousukulma. Onnettomuustutkintalautakunnan mukaan koneen ohjaaja ei ollut tunnistanut koneen osasakkausta, joten kone oli sakannut rajusti matalalla lentäessään.

Koneen ohjaaja ja matkustaja olivat lähteneet kotirannastaan Sysmän Ylä-Vehkajärvellä liikkeelle kellukkeilla varustetulla ultrakevyellä lentokoneella. Heidän aikomuksenaan oli ilmeisesti ollut lyhyt paikallislento.

Välittömästi lentoonlähdön jälkeen kolme silminnäkijää näki koneen nousevan jyrkästi ja vaappuvan puolelta toiselle ennen syöksymistään rantametsikköön. Ohjaaja ja matkustaja menehtyivät koneen iskeytyessä suurella nopeudella maahan. Kone syttyi tuleen ja paloi pahoin.

Onnettomuustutkintalautakunnan mukaan ohjaajan puutteellisella suorituskyvyllä oli oleellinen merkitys onnettomuudessa. Ohjaajalle oli muun muassa myönnetty lääketieteellinen kelpoisuustodistus, vaikka hänellä oli todettu sairauksia, jotka ovat kelpoisuuden esteitä. Ohjaaja oli jättänyt toistuvasti kertomatta sairauksistaan ja lääkityksestään kelpoisuuden hakulomakkeella.

Lisäksi koneella oli merkittävästi ylipainoa, eikä ohjaajalla ollut riittävästi kokemusta hidaslennosta, sakkauksista tai vesilennosta.

TS