Veistokset

New Yorkin Vapaudenpatsas, Rio de Janeiron Kristus-patsas, Turun Posankka, mitä näitä nyt on – italialaismedia nosti Turun yllättävään listaukseen

EERO SAARIKOSKI

Turun Posankka pääsi samalle listalle tunnettujen maamerkkien kanssa, kun italialainen taide- ja arkkitehtuurilehti Domus teki listan viidentoista kaupungin symboleiksi nousseista taideteoksista. Alvar Gullichsenin ikoninen Posankka-veistos pääsi listalle, jossa on mainittu esimerkiksi sellaisia kaikkien tuntemia monumentteja kuin New Yorkin Vapaudenpatsas ja Rio de Janeiron Kristus-patsas.

Turku komeilee listalla edellä mainittujen lisäksi muidenkin tunnettujen kaupunkien kanssa, joista mainittakoon Chicago, Pariisi, Singapore ja Milano.

Turun kaupunki kertoi tänään, että kaikkiin Kauppatorin paviljonkeihin on nyt saatu yrittäjät. Yksi uusista yrityksistä on ystävänpäivän aikaan avattava Posankka Shop.

– Aika oli vihdoin kypsä Posankka-myymälälle, jossa kaikki tuotteet löytyvät samasta paikasta. Toivon jokaisen Turussa kesällä vierailevan turistin nauttivan upean uudistetun Kauppatorimme tarjonnasta sekä hankkivan Turun pienen symbolin mukaansa kotiin, Posankan kaupallistaja Kristiina Winter kertoo tiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Posankka Shopin naapuriin muuttaa Turun inspiroima KUI Design.

– Olen erittäin tyytyväinen, että saamme kaksi Turku-brändin kohottajaa torille samaan aikaan. Niin Posankka kuin KUI Design tuovat turkulaista ilosanomaa torille, mutta vievät sitä myös eteenpäin kansainvälisesti, iloitsee kauppapaikkapäällikkö Hanna Sjöbring Turun kaupungilta.

Posankka on vuosikymmeniä ollut kaupungin tunnetuimpia maamerkkejä, jonka lisäksi se on tärkeä osa Turun opiskelijakulttuuria.

Syyskuussa Turun kaupungin Museokeskus tukki sisäänkäynnin metalliverkoilla ja kivillä. Tukkimista perusteltiin teoksen turvaamisella ja ihmisten turvallisuudella sekä sillä, että mikäli jotakin tapahtuisi, olisi korvausvastuu kaupungilla. Teoksen sisus kun ei ole suunniteltu oleskelua varten.

Syyskuussa tehdyt tukkimistoimet eivät kuitenkaan Posankan sisään haluavia pidätellyt, ja kaupunki joutui vuoden alussa tilaamaan ulkopuolisen urakoitsijan pulttaamaan reiän umpeen, kertoi HS eilen.

Maailmalla mainetta niittävän saparoveijarin takamus on nyt ummessa kiviin pultattujen rautatankojen voimin.