Lasten- ja nuortenkirjallisuus

Turkulainen 12-vuotias esikoiskirjailija haluaa inspiroida muita ei-valkoisia saavuttamaan unelmansa

ARI-MATTI RUUSKA
Rexella Randi Manyi Eta odottaa parhaillaan kirjaa lukevien ystäviensä kommentteja kirjasta. – He ovat olleet kannustavia alusta asti.
Rexella Randi Manyi Eta odottaa parhaillaan kirjaa lukevien ystäviensä kommentteja kirjasta. – He ovat olleet kannustavia alusta asti.

Tavallinen elämä on hyvää 6-luokkalaisen Rexella Randi Manyi Etan mielestä. Ei pelkästään siksi, että hän julkaisee pian englannin kielisen esikoiskirjansa Twin Switch Disaster, vaan myös siksi, että hän on oppinut arvostamaan sitä mitä hänellä on. Tästä ajatuksesta kirjakin syntyi.

– Mitään ei tulisi pitää itsestäänselvänä. Uskon, että jokainen voi saavuttaa unelmansa, kun näkee vaivaa sen eteen, oman unelmansa kirjan julkaisemisesta saavuttanut Eta kertoo.

12-vuotias kirjailija haluaa inspiroida muita omalla esimerkillään.

– Tuntuu mahtavalta kirjoittaa kirja, johon toiset POC-nuoret [People of Colour] voivat samaistua, Eta säteilee.

Fakta

Mikä POC?

POC. Lyhennys joka tulee englannin kielen sanoista People of Colour. Tälle termille ei ole tällä hetkellä laajasti käytettyä suomennosta. Termillä viitataan ihmisiin, jotka mielletään erilaisten ominaisuuksien (esimerkiksi nimi, ihonväri tai uskonto) vuoksi muiksi kuin valkoisiksi ihmisiksi.

Representaatio. Tulee englannin kielen sanasta representation eli edustus. Termillä viitataan ihmisryhmän mahdollisuuteen tulla kuulluksi ja nähdyksi yhteiskunnassa, esimerkiksi mediassa. Representaatiosta puhuttaessa viitataan myös vähemmistöjen äänen puutteeseen yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

Ei-valkoinen. Ulkoisten ominaisuuksiensa vuoksi muiksi kuin valkoisiksi mielletyt ihmiset.

Lähde: Yhdenvertaisuus.fi sanasto, Fem-R

Nuorella kirjailijalla on aina ollut vilkas mielikuvitus, joten kirjan kirjoittaminen ei tullut yllätyksenä hänen äidilleen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Yllätyin kuitenkin tarinan syvyydestä. Kysyin jopa, että oletko tosiaan kirjoittanut tämän itse, Elizabeth Agbor Eta nauraa.

Äidille oli selvää kirjan lukemisen jälkeen, että käsikirjoitus lähetetään kustantajalle.

– Uskon, että kirja toimii inspiraationa monelle lapselle ja etenkin niille, joilla on maahanmuuttotaustaa Suomessa, äiti pohtii.

– Tuntuu hyvältä, että voin inspiroida muita nuoria – ja jopa itseäni, Rexella Eta pohtii.

Helsingin yliopistossa tutkijana työskentelevä Elizabeth Eta on itsekin haaveillut fiktiivisen kirjan kirjoittamisesta.

– Olen jopa aloittanut kirjoittamisen, mutten ole ikinä saanut kirjoitettua raakileita loppuun, ehkä tyttäreni voisi inspiroida minuakin tässä.

Rexella Eta kirjoitti suurimman osan kirjasta kesälomalla, sen lisäksi kustannusprosessiin upposi aikaa yhdeksän kuukautta. Kirjan julkaisee englantilainen Conscious Dreams Publishing -kustantamo, joka oli entuudestaan perheelle tuttu.

– Olen tilannut heidän kustantamia kirjoja, joiden päähenkilöihin tyttäreni voi samaistua, koska Suomessa ei ole tarpeeksi saatavilla kirjoja, joissa olisi mustia päähenkilöitä, Elizabeth Eta kertoo.

Rexella Eta kertoo inspiroituvansa muista ei-valkoisista ihmisistä, jotka kirjoittavat tarinoita tai tekevät sitä, mitä rakastavat.

– Yksi kirja, joka kannusti itseänikin kirjoittamaan, on nimeltään Babysitter, sen on kirjoittanut 11-vuotias POC-nuori, Rexella Eta kertoo.

Etan suosikkikirjoihin kuuluu myös Rachel Renee Russellin Nolo elämäni -kirjasarjaan kuuluva Dork Diaries – Holiday heartbrake.

Rexella Eta samaistuu kirjansa päähenkilöön Millyyn, joka unelmoi prinsessan elämästä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Hänen hahmonsa sai alkunsa minusta. Elän tavallista elämää, olen vahva ja kova tekemään töitä, kuten hänkin. Ja olen unelmoinut prinsessana olemisesta myös, Rexella Eta paljastaa.

Millyn fantasia prinsessana elämisestä toteutuu, kun hän tapaa identtisen kaksoissiskonsa sattumalta. Tytöt keksivät idean vaihtaa rooleja kokeakseen toistensa elämää. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelman mukaan.

Hauskinta kirjan kirjoittamisessa oli Rexella Etan mielestä juonen suunnittelu sekä itse kirjoittaminen.

– Vaikeinta oli kirjan aloitus ja lopetus. Oli vaikea päättää, mihin kirja päättyy.

Onneksi aina voi jatkaa siitä, mihin lopettaa: Rexella Eta ideoi jo jatko-osaa esikoiskirjalleen.

Rexella Eta lukee otteen kirjastaan Twin Switch Disaster.

Fakta

Kirjaston lukuvinkit

Turun kaupunginkirjaston nuorten palveluiden tiiminvetäjä Merja Lundén valitsi vinkkejä kirjoista, joissa näkyy monipuolinen representaatio. Kirjat ovat pääsääntöisesti suunnattu yläkoululaisille.

Kalynn Bayron: This poison heart.

Faridah Àbíké-Íyímídé: Ace of spades.

Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe.

Elizabeth Acevedo: Kaikilla mausteilla.

Emiko Jean: Tokion prinsessa ja jatko-osa Tokion prinsessa: suuria unelmia.

Aiden Thomas: Hautausmaan pojat.

Pohjolainen Oona & Sevimli Adile: Kärsimyskukkauuteaddiktio.

Angie Thomasin kirjat.

Kirjastossa toimii POC-lukupiiri (Instagramissa @poc_lukupiiri) joka keskittyy nostamaan POC-kirjailijoiden teoksia esiin.

Edit. 3.2. klo 16.12. Korjattu kustantamon nimi.