Lakko

Kaupan logistiikan lakot siirtyvät kahdella viikolla – PAMilta rankkaa arvostelua

JORI LIIMATAINEN
Kaupan logistiikkaa uhkaava lakko siirtyy kahdella viikolla.
Kaupan logistiikkaa uhkaava lakko siirtyy kahdella viikolla.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen on tyrmistynyt varastojen maanantaiksi ilmoitettujen lakkojen siirtämisestä. Valtakunnansovittelijan toimisto tiedotti tänään pyytäneensä työnseisauksen siirtämistä kahdella viikolla työ- ja elinkeinoministeriöltä. Ratkaisun perusteena käytettiin muun muassa sitä, että työtaistelut kaupan alalla uhkaisivat kriittisiä palveluja.

– Kyse on työntekijöiden lakko-oikeuden rajoittamisesta, johon on lähdetty hatarin perustein, Rönni-Sällinen arvostelee.

PAM on antanut lakkovaroituksen kolmen päivän lakosta 14 päivää ennen työtaistelujen aloittamista.

– Lakisääteisen ilmoitusajan täytyy riittää sen järjestämiseen, että lakot eivät vaaranna huoltovarmuutta. Lakkojen siirron perusteena on käytetty asiaa, joka olisi voitu hoitaa kuntoon aikoja sitten, Rönni-Sällinen moittii.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Päätös siirtämisestä tuli PAMille yllätyksenä, ja ammattiliiton hallitus kokoontuu perjantaina arvioimaan muuttunutta tilannetta.

Työministeri Tuula Haatainen (sd) siirsi kaupan logistiikan ensimmäisen lakkoaallon valtakunnansovittelijan esityksestä. Helmikuun 6.–9. ilmoitetut varastojen lakot siirtyvät kahdella viikolla eteenpäin.

Syynä siirrolle on huoltovarmuuden ja heikoimmassa asemassa olevien kansalaisten ruokahuollon turvaaminen. Kaupan logistiikan lakot olisivat kohdentuneet yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin ja vahingoittaneet yleistä etua, tuoreessa päätöksessä todetaan.

Logistiikan lakkojen uusi ajankohta on 20. helmikuuta. Myymälöiden ensimmäiset lakot helmikuun 9. päivä sekä viikolle seitsemän sijoittuva logistiikan ja myymälöiden toinen lakkoaalto uhkaavat edelleen toteutua.

Juttua päivitetty PAMin puheenjohtajan Annika Rönni-Sällisen kommenteilla 18.20.