Eduskunta hyväksyi translain uudistuksen äänin 113–69 – näin kunkin puolueen kansanedustajat äänestivät
Eduskunta päätti keskiviikkoiltapäivällä Suomen transihmisten itsemääräämisoikeuden vahvistamisesta. Eduskunta käsitteli esitystä uudeksi translaiksi eli laiksi sukupuolen vahvistamisesta kello 14 alkavassa täysistunnossaan. Laki hyväksyttiin äänin 113 puolesta, 69 vastaan. Poissa oli 17 kansanedustajaa.
Translakia on pyritty uudistamaan useiden hallitusten aikana. Sen odotettiin menevän läpi, jos riittävän suuri osa keskustalaisista ja oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustajista äänestäisi sen puolesta. Hallituksen esityksen mukaisesti translain puolesta äänesti 12 keskustan kansanedustajaa 31-henkisestä eduskuntaryhmästä. Kokoomuksen 37 kansanedustajasta lain puolesta äänesti 23 edustajaa.
Hallituspuolueet Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp kannattivat lakiesitystä.
Lakia pidetään merkittävänä edistysaskeleena Suomen yhdenvertaisuudelle, sillä aiempaa transihmisten oikeuksia koskevaa lakia pidetään auttamattomasti vanhentuneena. Uusi laki erottaa toisistaan sukupuolen juridisen vahvistamisen lääketieteellisestä sukupuolen korjausprosessista. Uuden lain myötä täysi-ikäinen voi korjata sukupuolensa oman hakemuksen perusteella ilman lääkärin lausuntoa. Näin ollen laista poistuu vaatimus psykiatrisen diagnosointiprosessin läpikäymisestä sekä vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä. Tähän asti sukupuolen korjaaminen väestötietojärjestelmään on vaatinut, että ihminen on pystynyt osoittamaan, että hänet on steriloitu tai että hän on muusta syystä täysin lisääntymiskyvytön. Suomea on kannustettu päivittämään lainsäädäntöään niin Euroopan neuvoston kuin YK:nkin riveistä.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan hyväksymä mietintö eteni eduskuntaan 19. tammikuuta. Käsittely valiokunnassa poiki polemiikkia hallituksessa, kun valiokunnan keskustapuolueen jäsenet eivät antaneet tukeaan esitykselle. Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan keskustan kansanedustajien toiminta valiokunnassa ei ollut hallituksen yhteisten pelisääntöjen mukaista.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaa ajavat ihmisoikeusjärjestöt ovat pitäneet eduskunnan suuressa salissa tammikuun lopulla käytyä keskustelua transihmisistä ja uudesta lainsäädännöstä raadollisena ja loukkaavana. Setan ja Transjärjestöjen lähettämässä tiedotteessa todetaan, että eduskunnassa on lietsottu pelkoa lakiuudistuksen avaavan ovia seksuaaliselle ahdistelulle sukupuolitetuissa tiloissa, kuten yleisissä wc- ja pukuhuonetiloissa, asevelvollisuuden välttelylle ja muulle rikolliselle toiminnalle.
Myös hallituspuolueiden kansanedustajat ovat pahoitelleet eduskunnassa käytyä satuttavaa keskustelua.
– Tällaiset uhkakuvat ovat kaukaa haettuja, eikä translakiesityksessä ole mitään edellä mainittua mahdollistavia porsaanreikiä, järjestöt toteavat tiedotteessaan.
Setan mukaan keskiviikkona käsitelty lakiesitys on huomattava parannus, muttei silti ongelmaton. Transjärjestöt pitävät merkittävänä puutteena vaatimusta täysi-ikäisyydestä sukupuolen vahvistamiseksi. Sen katsotaan jättävän huomiotta lasten oikeuksia.