Talous

Adven ja Finnprotein sopimukseen Ugin bioenergialaitoksesta

Energiayhtiö ADVEN ja Finnprotein solmivat torstaina sopimuksen biohöyrytoimituksesta Uuteenkaupunkiin.

Sopimuksen myötä Adven tulee toimittamaan Finnproteinille bioenergialla tuotettua höyryä. Toimitettava energiavolyymi vastaa noin 20 000 uuden omakotitalon vuosittaista lämmön kulutusta.

Adven rakentaa toimitusta varten käyttöönsä ja omistukseensa uuden bioenergialaitoksen, jonka säädettävyys ja toimitusvarmuus ovat ensiluokkaisia. Laitos tulee olemaan toistaiseksi Advenin suurin jaksottaisessa käytönvalvonnassa oleva biohöyrylaitos. Polttoaineena laitos tulee käyttämään puupohjaista biomassaa. Laitos rakennetaan nopealla tahdilla ja se tullaan ottamaan käyttöön jo vuoden 2015 alkupuolella.

– Bioenergiapohjainen höyryntuotanto vahvistaa entisestään Finnproteinin kestävään kehitykseen perustuvaa strategiaa ja parantaa kustannustehokkuuttamme merkittävästi”, kertoo toimitusjohtaja Kim Kronstedt Finnproteinilta.

– Uusikaupunki on mukana HINKU -hankkeessa (Kohti hiilineutraalia kuntaa), jossa kaupunki sitoutuu vähentämään CO2 päästöjä 15 % vuoteen 2016 ja 80 % vuoteen 2030 mennessä. Biohöyrylaitos tulee pienentämään Uudenkaupungin CO2-päästöjä lähes 40 %”, kertoo HINKU hankkeen projektipäällikkö Reijo Laine.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Sopimus on vahva osoitus kilpailukyvystämme elintarviketeollisuuden termisen energian toimittajana ja prosessoijana. Panostamme vahvasti energiatehokkaisiin ja ympäristömyönteisiin ratkaisuihin, joiden kautta asiakkaidemme tuotannon arvoa nostetaan ja energiahuollon kokonaiskustannukset pidetään kilpailukykyisinä,” kertoo toimitusjohtaja Matti Viljo Advenilta.

Finnprotein jalostaa geenimuuntelemattomasta soijasta soijatuotteita rehu-, kalanrehu- sekä elintarviketeollisuuden tarpeisiin kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Finnproteinin Uudenkaupungin laitos on Euroopan suurin täysimittainen, monivaiheinen soijajalostamo. Sen vuotuinen soijankäsittelykapasiteetti on tässä vaiheessa 240 000 tonnia.www.finnprotein.fi

TS-STT