Riistakeskuksen kosteikkohanke etsii uusia kunnostettavia kohteita vesilinnuille
Suomen riistakeskusken vetämä SOTKA-kosteikko -hanke etsii eteläisestä Suomesta uusia vesilinnuille kunnostettavia kosteikkokohteita.
Kosteikkohankkeen tavoitteena on turvata taantuvien vesilintukantoja auttamalla maanomistajia ja muita kiinnostuneita tahoja perustamaan, kunnostamaan ja hoitamaan soveltuvia kohteita vesilintujen poikue-elinympäristöiksi. Kunnostukset on tehty pääosin patoamalla.
– Kosteikot ovat vesilintukantojen elpymiselle tärkeitä, sillä sorsanpoikaset tarvitsevat matalaa, selkärangattomia kuhisevaa vettä ensimmäisinä elinviikkoinaan, kertoo SOTKA-kosteikot –hankkeen suunnittelija Lauri Laitila tiedotteessa.
Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa vesilintuja varten kunnostettiin 43 kosteikkoa ympäri Suomen. Kunnostuskohteiden joukossa oli muun muassa kaksi kosteikkoa Salosta, Saarenjärven rantakosteikko sekä Vähäjärven kosteikko.
Kosteikot auttavat lajiston lisäksi vesien suojelussa ja tulvien hallinnassa. Valtaosa kohteista kuuluu yksityisille maanomistajille, jotka ovat moninaisista syistä tahtoneet perustaa kosteikon.
– Paikalliset ovat olleet hyvin innostuneita. Kosteikko tuo kauneutta maisemaan ja virkistysmahdollisuuksia. Esimerkiksi Jyrkännotkon kosteikon kalliolta Lohjalla on hieno katsoa kosteikon elämää “lintuperspektiivistä”, Laitila sanoo.
Hankkeessa korostetaan, että lintuharrastajat ja metsästäjät mahtuvat samalle alueelle. Hankesopimuksella varmistetaan, että vesilinnustus on kestävää ja kosteikkoa hoidetaan aktiivisesti.
SOTKA-kosteikot -jatkohankkeessa vuosina 2023–2024 on tavoitteena suunnitella vähintään 40 pinta-alaltaan laajaa poikue-elinympäristöä sekä edistää helppojen ja edullisten elinympäristökunnostuksien toteuttamista. Jatkohankkeessa omarahoitus ja sponsorit nousevat tärkeään rooliin. Hanke tarjoaa suunnittelun, mutta varat toteutukseen tulee löytää muista rahoituslähteistä.
Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama SOTKA-kosteikot -hanke kuuluu Suomen luonnon monimuotoisuutta edistävään Helmi-ohjelmaan. Hankkeessa toteutettiin vuosien 2020–2022 aikana yli 630 hehtaaria elinympäristöä vesilintujen poikasille.