Enemmistö Varsinais-Suomen yrityksistä uskoo tunnin junan vaikuttavaan myönteisesti liiketoimintaan
Enemmistö Turun kauppakamarin jäsenistä uskoo, että Tunnin junalla olisi myönteisiä vaikutuksia liiketoimintaan, tiedottaa Turun kauppakamari. Asia selviää kyselyssä, jonka Turun kauppakamari toteutti viime joulukuussa Varsinais-Suomen yrityksille.
Kyselyyn vastasi lähes 200 toimitusjohtajaa. Heistä noin 60 prosenttia arvioi, että Tunnin juna vaikuttaisi toteutuessaan positiivisesti yrityksen liiketoimintaan. Päinvastaiseen vaikutukseen uskoi vain noin 4 prosenttia vastaajista.
– Tunnin juna edistää merkittävästi Turun alueen kasvua ja vetovoimaa ja kasvattaa sitä kautta koko alueen merkitystä, Turun kauppakamarin varapuheenjohtaja Panu Routila sanoo.
Kyselyn avoimissa vastauksissa toimitusjohtajat luonnehtivat tunnin junan muun muassa ”edesauttavan Turun kasvua”.
Meyerin Turun telakan varatoimitusjohtaja Tapani Pulli nostaa Tunnin junan vaikutuksista esiin työvoiman rekrytoinnin helpottumisen ja työssäkäyntialueen suurentumisen.
– Tunnin juna laajentaisi merkittävästi myös meidän yrityksemme työssäkäyntialuetta ja helpottaisi osaajien saamista alueelle, Pulli kertoo.
Pullin kanssa samoilla linjoilla on moni toimitusjohtaja, jonka yritys kamppailee työvoimapulan kanssa.
Enemmistö vastaajista pitää Tunnin junan selkeimpänä konkreettisena hyötynä työssäkäynti- ja markkina-alueiden laajenemista. Kyselyn avoimissa vastauksissa nousevat esiin nykyistä nopeammat ja paremmat yhteydet pääkaupunkiseudulle, jossa yrityksillä on toimipisteitä, asiakkaita ja työntekijöitä.
Moni vastaaja näkee tunnin junan myös edistävän lähijunaliikennettä.
Tunnin junan negatiivisiin vaikutuksiin uskovat pelkäävät esimerkiksi huonoa julkisuuskuvaa ja verotuksen kiristymistä.
– Tunnin juna on tulevaisuusinvestointi, jonka vaikutukset ovat moninaiset ja niiden mallintaminen näyttää tuottavan selvästi haasteita, Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo korostaa.
Turun kauppakamarin mukaan laskentamenetelmiä tulee kehittää niin, että yritysten ja elinkeinoelämän esiin nostamia tekijöitä voitaisiin vastaisuudessa mallintaa paremmin.
Kyselyyn vastanneet toimitusjohtajat ovat Turun ja Salon seudulta, sekä muualta Varsinais-Suomesta. Vastanneista viidesosa edustaa teollisuutta ja yhtä moni palveluja. Kolme neljäsosaa edustaa yli 50 henkilöä työllistäviä yrityksiä.