Ulkoministeri Pekka Haavisto Ylellä: Turkin vaalien jälkeen on hyvä ajankohta Suomen ja Ruotsin päästä Natoon
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) arvioi, että Turkin toukokuisten vaalien jälkeen sekä Suomi että Ruotsi vihdoin voivat päästä sotilasliitto Naton jäseniksi. Turkki on tähän mennessä kieltäytynyt ratifioimasta kummankaan jäsenyyttä.
– Kummankaan maan Nato-tie ei ole pysyvästi katkennut, sanoi Haavisto lauantaina Ylen Ykkösaamussa.
Haaviston mukaan Turkki on ottanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnissa aikalisän. Hän kertasi, että Turkissa pidetään toukokuussa hieman aikaistetut vaalit. Heinäkuun puolivälissä taas on Naton huippukokous Liettuan pääkaupungissa Vilnassa.
– Siinä on semmoinen aikaikkuna, jossa sitten vaalien jälkeen tässä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydessä voisi tapahtua, hän sanoi.
Haavistolle esitettiin Ykkösaamussa yleisöltä tullut kysymys, onko pois suljettua, että Suomesta tulisi Naton jäsen ennen Ruotsia.
– Tällä hetkellä ei tällaista ole näköpiirissä, Haavisto sanoi.
"15 minuuttia julkisuutta"
Turkissa on loukkaannuttu Ruotsissa järjestetyistä mielenosoituksista, erityisesti Koraanin polttamisesta Turkin lähetystön edustalla Tukholmassa. Haavisto kertoi puhuneensa asiasta Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun kanssa, joka on Haaviston mukaan ollut Koraanin polttamisesta järkyttynyt.
– Järkytys oli varmasti aivan aitoa, Haavisto luonnehti.
Tanskalais-ruotsalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti perjantaina jälleen Koraanin moskeijan lähistöllä Kööpenhaminassa ja vielä toisen Turkin suurlähetystön edustalla.
Haavisto paheksui Ykkösaamussa Paludanin toimintaa jyrkästi.
– Tässä on semmoinen tunne, että jokainen haluaa sen 15 minuuttia julkisuutta Suomen ja Ruotsin kustannuksella. Kyllähän tässä Koraanin polttoepisodissa herää sellainen kysymys, haluaako joku kolmas taho vaikuttaa ja sotkea pakkaa, sanoi Haavisto.
Haaviston mukaan kahdenkeskiset keskusteluvälit Turkin ja sen ulkoministerin kanssa ovat normaalit, vaikka Turkki onkin keskeyttänyt kolmenväliset neuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa.
– Puhumme Turkin kanssa muutakin kuin Nato-asiaa, hän sanoi.
Uutista päivitetty klo 15.18: Lisätty viimeinen kappale