Ajaako TikTok perinteisten uutismedioiden ohi? "Kuulkaa meitä enemmän", toivovat nuoret tuoreessa tutkimuksessa
Nuoret, isot uutisaiheet ja luottamus -tutkimus osoittaa, että nuorten mielestä heidän näkemyksiään kuullaan mediassa melko tai erittäin huonosti. Uutismedian liiton mediakasvatusasiantuntijan Hanna Romppaisen mielestä tieto on pysäyttävä.
– Nuorten viesti on vahva siitä, että kuulkaa meitä enemmän. Tämä on asia, jonka heittäisin haasteena medioille, Romppainen kertoo.
Kouluun ja nuoriin liittyviin asioihin on helpointa haastatella nuorta, mutta olennaista on Romppaisen mukaan pohtia, miten nuorta voidaan kuulla asiantuntijana.
– Ajatellaan esimerkiksi seiskaluokkalaista, jonka elämästä iso osa on kulunut kriisien varjostamana: jo siksi hänellä voisi olla jotain kiinnostavaa sanottavaa aiheesta, Romppainen muistuttaa.
Lisäksi nuoret toivovat tutkimuksen mukaan enemmän nuorten elämään liittyviä aiheita uutisiin. Aiheiksi nousivat esimerkiksi mielenterveys, harrastukset ja kiusaaminen.
– Kuunnellaanko nuorta häneen liittyvissä asioissa? Esimerkiksi mielenterveyteen, harrastuksiin ja kiusaamiseen liittyvissä aiheissa nuori voi puhua asiantuntijana, Romppainen sanoo.
Mitä se tarkoittaa medialukutaidon kannalta, että nuoret seuraavat uutisia TikTokista?
Sotaan ja kriiseihin liittyvät uutiset aiheuttavat ahdistusta ja pelkoa noin kolmannekselle tutkimukseen vastanneista nuorista. Sota- ja kriisiuutisoinnin aiheuttamat negatiiviset tunteet korostuvat erityisesti tytöillä. 40 prosenttia nuorista onkin alkanut ainakin jossain määrin vältellä sotaan, kriiseihin ja muihin negatiivisiin asioihin liittyviä uutisia.
– Voisiko isojen uutisaiheiden kiinnostavuuden lasku nuorten keskuudessa johtua myös siitä, että nuoret ovat eläneet kriisiä kriisin perään ja tietoa on tarjolla todella paljon, Kantarin tutkimusjohtaja Marianne Lindholm pohti esitellessään Nuoret, isot uutisaiheet ja luottamus -tutkimuksen tuloksia Uutismedian liiton järjestämässä webinaarissa.
– Mielenkiintoinen huomio on myös se, että ilmastonmuutokseen liittyviin aiheisiin ei ole kiinnostusta yhtä paljon kuin ennen. Onkohan tämä aihe hetken syrjässä, kun maailmalla tapahtuu niin paljon dramaattista, kysyy Lindholm.
Yli puolet nuorista toivoisi lisää ratkaisukeskeisyyttä sotaan ja kriiseihin liittyviin uutisiin. Mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen näkee, että uutismedioilla on tärkeä rooli toivon luomisessa.
– Sota ja toivo ovat aika kaukana toisistaan, mutta jotenkin meidän pitää rakentaa toivoa. Nuoria kohderyhmänä ajatellen, olisi erityisen tärkeää saada uutisiin sellaista kulmaa, ettei maailma ole niin toivottoman synkkä paikka, Romppainen painottaa.
Koulujen ja uutismedioiden yhteinen Uutisten viikko haluaa luoda nuorille toivoa sekä ymmärrystä tulevaisuudesta. Teemalla "ymmärrä tulevaisuuttasi" tuodaan esiin sitä, miten luotettava uutismedia lisää ymmärrystä maailmasta ja miten sen avulla on turvallista rakentaa omaa ajattelua ja arvomaailmaa.
Fakta
Uutisten viikko
Uutisten viikko on yksi Suomen suurimmista mediakasvatustapahtumista.
Järjestetty vuodesta 1995 saakka.
Sanomalehtiviikkoja järjestettiin yksittäistapauksina jo 1970-luvulla.
Vuonna 1988 järjestettiin ensimmäisen kerran sanomalehtipäivä.
Sanomalehtipäivä muutettiin helmikuussa pidettäväksi sanomalehtiviikoksi vuonna 1995.
Vuonna 2021 Sanomalehtiviikon nimi muuttui Uutisten viikoksi.
Tärkein asia on ollut alusta asti maksuttomien sanomalehtien saaminen oppilaiden luettavaksi.
Lähde: Uutismedian liitto
Nuorten tärkeimmäksi yksittäiseksi uutislähteeksi nousi nippanappa iltapäivälehtien verkkosivut: Niiden kautta uutisia seuraa 41 prosenttia nuorista. Lähes yhtä tärkeäksi uutiskanavaksi on noussut TikTok – sen kautta uutisia seuraa 40 prosenttia nuorista. TikTokin käyttö on selkeästi lisääntynyt kahden vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.
Tiktokin nousu tärkeäksi uutislähteeksi yllätti Romppaisen ja hän kokee, että tutkimuksen tuloksia pitäisi perata lisää.
– Siinä ympäristössä kiinnostaa, että miten journalismi sieltä erottuu. Mitä se tarkoittaa medialukutaidon kannalta, että nuoret seuraavat uutisia TikTokista? Nuorethan itse kokivat erottavansa somessa hyvin disinformaation, Romppainen lisää.
Uutislähteen luotettavuus koetaan nuorten keskuudessa tärkeäksi, mutta se ei selvästi ole merkittävin tekijä uutislähteen käytön kannalta. Some-palvelujen luotettavuus ei esimerkiksi ole nuorten keskuudessa kovin korkeaa, mutta silti niitä käytetään aktiivisesti uutislähteinä.
Miten journalismi voisi tavoittaa nuoret paremmin?
Nuorten tavoittamisessa mediakasvatusasiantuntija ei usko jippoihin.
– Nuoret pitää sisällyttää uutisoinnin ytimeen ja sisältöihin niin, että he ovat siellä mukana sekä tekijänä että aiheissa ja haastateltavina, Romppainen kiteyttää.
Uutisten viikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Turun Sanomat julkaisee viikon aikana päivittäin Uutisten viikon teemaan liittyvän jutun. Lisäksi uutistoimittajamme vierailevat viikon aikana yhdeksässä koulussa ympäri Turkua.
Fakta
Nuorten elämä kiinnostaa
Kantar TNS Oy toteutti tutkimuksen "Nuoret, isot uutisaiheet ja luottamus" Uutismedian liiton toimeksiannosta joulukuussa 2022.
Tutkimus selvitti suomalaisten nuorten suhdetta uutisiin ja uutisten luotettavuuteen yleensä sekä suhdetta pinnalla oleviin uutisaiheisiin (kuten sota, Nato, energiakriisi).
Vastaajina Manner-Suomessa asuvat yläkouluikäiset, toisella asteella opiskelevat tai työelämässä olevat 13–18-vuotiaat. Vastauksia 781 kappaletta.
39 prosenttia nuorista seuraa uutisia päivittäin, noin 3/4 vastaajista seuraa uutisia vähintään viikoittain.
Yli puolet nuorista kokee, että nuorten näkemyksiä kuullaan mediassa melko tai erittäin huonosti.
Nuoret seuraavat vakiintuneista uutiskanavista eniten iltapäivälehtien verkkosivuja.
TikTok on iltapäivälehtien verkkosivujen jälkeen seuratuin uutiskanava nuorten keskuudessa.
Puolet kyselyyn vastanneista nuorista saa tietonsa isoista uutisaiheista somesta, 40 % heistä luottaa somessa tulevaan tietoon.
Enemmistö nuorista törmää virheelliseen, valheelliseen tai epäselvään tietoon vähintään silloin tällöin.
Yli puolet kyselyyn vastanneista kokee, että uutisten totuudenmukaisuuden arviointi on erittäin tai melko helppoa.
Valtaosa nuorista (75 %) luottaa suomalaisten uutismedioiden toimittamiin uutisiin sodasta ja kriiseistä.
Lehdet (painettuna tai verkossa) ovat säilyttäneet parhaiten luotettavuutensa nuorten keskuudessa.
Nuoria kiinnostaa eniten nuorten elämään liittyvät uutiset, isot ajankohtaiset uutisaiheet sekä lyhyet nopeasti luettavat uutiset.
Lähde: Nuoret, isot uutisaiheet ja luottamus (Kantar, 2022)