Uutisten viikko

Ajaako TikTok perinteisten uutismedioiden ohi? "Kuulkaa meitä enemmän", toivovat nuoret tuoreessa tutkimuksessa

MIRKKU MERIMAA
Uutismedian liiton mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen toivoo, että uutismediat lisäisivät nuorten ääntä erityisesti sotaan ja kriiseihin liittyvissä aiheissa.
Uutismedian liiton mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen toivoo, että uutismediat lisäisivät nuorten ääntä erityisesti sotaan ja kriiseihin liittyvissä aiheissa.

Nuoret, isot uutisaiheet ja luottamus -tutkimus osoittaa, että nuorten mielestä heidän näkemyksiään kuullaan mediassa melko tai erittäin huonosti. Uutismedian liiton mediakasvatusasiantuntijan Hanna Romppaisen mielestä tieto on pysäyttävä.

– Nuorten viesti on vahva siitä, että kuulkaa meitä enemmän. Tämä on asia, jonka heittäisin haasteena medioille, Romppainen kertoo.

Kouluun ja nuoriin liittyviin asioihin on helpointa haastatella nuorta, mutta olennaista on Romppaisen mukaan pohtia, miten nuorta voidaan kuulla asiantuntijana.

– Ajatellaan esimerkiksi seiskaluokkalaista, jonka elämästä iso osa on kulunut kriisien varjostamana: jo siksi hänellä voisi olla jotain kiinnostavaa sanottavaa aiheesta, Romppainen muistuttaa.

Lisäksi nuoret toivovat tutkimuksen mukaan enemmän nuorten elämään liittyviä aiheita uutisiin. Aiheiksi nousivat esimerkiksi mielenterveys, harrastukset ja kiusaaminen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kuunnellaanko nuorta häneen liittyvissä asioissa? Esimerkiksi mielenterveyteen, harrastuksiin ja kiusaamiseen liittyvissä aiheissa nuori voi puhua asiantuntijana, Romppainen sanoo.

Mitä se tarkoittaa medialukutaidon kannalta, että nuoret seuraavat uutisia TikTokista?

Sotaan ja kriiseihin liittyvät uutiset aiheuttavat ahdistusta ja pelkoa noin kolmannekselle tutkimukseen vastanneista nuorista. Sota- ja kriisiuutisoinnin aiheuttamat negatiiviset tunteet korostuvat erityisesti tytöillä. 40 prosenttia nuorista onkin alkanut ainakin jossain määrin vältellä sotaan, kriiseihin ja muihin negatiivisiin asioihin liittyviä uutisia.

– Voisiko isojen uutisaiheiden kiinnostavuuden lasku nuorten keskuudessa johtua myös siitä, että nuoret ovat eläneet kriisiä kriisin perään ja tietoa on tarjolla todella paljon, Kantarin tutkimusjohtaja Marianne Lindholm pohti esitellessään Nuoret, isot uutisaiheet ja luottamus -tutkimuksen tuloksia Uutismedian liiton järjestämässä webinaarissa.

– Mielenkiintoinen huomio on myös se, että ilmastonmuutokseen liittyviin aiheisiin ei ole kiinnostusta yhtä paljon kuin ennen. Onkohan tämä aihe hetken syrjässä, kun maailmalla tapahtuu niin paljon dramaattista, kysyy Lindholm.

Yli puolet nuorista toivoisi lisää ratkaisukeskeisyyttä sotaan ja kriiseihin liittyviin uutisiin. Mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen näkee, että uutismedioilla on tärkeä rooli toivon luomisessa.

– Sota ja toivo ovat aika kaukana toisistaan, mutta jotenkin meidän pitää rakentaa toivoa. Nuoria kohderyhmänä ajatellen, olisi erityisen tärkeää saada uutisiin sellaista kulmaa, ettei maailma ole niin toivottoman synkkä paikka, Romppainen painottaa.

Koulujen ja uutismedioiden yhteinen Uutisten viikko haluaa luoda nuorille toivoa sekä ymmärrystä tulevaisuudesta. Teemalla "ymmärrä tulevaisuuttasi" tuodaan esiin sitä, miten luotettava uutismedia lisää ymmärrystä maailmasta ja miten sen avulla on turvallista rakentaa omaa ajattelua ja arvomaailmaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Fakta

Uutisten viikko

Uutisten viikko on yksi Suomen suurimmista mediakasvatustapahtumista.

Järjestetty vuodesta 1995 saakka.

Sanomalehtiviikkoja järjestettiin yksittäistapauksina jo 1970-luvulla.

Vuonna 1988 järjestettiin ensimmäisen kerran sanomalehtipäivä.

Sanomalehtipäivä muutettiin helmikuussa pidettäväksi sanomalehtiviikoksi vuonna 1995.

Vuonna 2021 Sanomalehtiviikon nimi muuttui Uutisten viikoksi.

Tärkein asia on ollut alusta asti maksuttomien sanomalehtien saaminen oppilaiden luettavaksi.

Lähde: Uutismedian liitto

Nuorten tärkeimmäksi yksittäiseksi uutislähteeksi nousi nippanappa iltapäivälehtien verkkosivut: Niiden kautta uutisia seuraa 41 prosenttia nuorista. Lähes yhtä tärkeäksi uutiskanavaksi on noussut TikTok – sen kautta uutisia seuraa 40 prosenttia nuorista. TikTokin käyttö on selkeästi lisääntynyt kahden vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Tiktokin nousu tärkeäksi uutislähteeksi yllätti Romppaisen ja hän kokee, että tutkimuksen tuloksia pitäisi perata lisää.

– Siinä ympäristössä kiinnostaa, että miten journalismi sieltä erottuu. Mitä se tarkoittaa medialukutaidon kannalta, että nuoret seuraavat uutisia TikTokista? Nuorethan itse kokivat erottavansa somessa hyvin disinformaation, Romppainen lisää.

Uutislähteen luotettavuus koetaan nuorten keskuudessa tärkeäksi, mutta se ei selvästi ole merkittävin tekijä uutislähteen käytön kannalta. Some-palvelujen luotettavuus ei esimerkiksi ole nuorten keskuudessa kovin korkeaa, mutta silti niitä käytetään aktiivisesti uutislähteinä.

Miten journalismi voisi tavoittaa nuoret paremmin?

Nuorten tavoittamisessa mediakasvatusasiantuntija ei usko jippoihin.

– Nuoret pitää sisällyttää uutisoinnin ytimeen ja sisältöihin niin, että he ovat siellä mukana sekä tekijänä että aiheissa ja haastateltavina, Romppainen kiteyttää.

Uutisten viikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Turun Sanomat julkaisee viikon aikana päivittäin Uutisten viikon teemaan liittyvän jutun. Lisäksi uutistoimittajamme vierailevat viikon aikana yhdeksässä koulussa ympäri Turkua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Fakta

Nuorten elämä kiinnostaa

Kantar TNS Oy toteutti tutkimuksen "Nuoret, isot uutisaiheet ja luottamus" Uutismedian liiton toimeksiannosta joulukuussa 2022.

Tutkimus selvitti suomalaisten nuorten suhdetta uutisiin ja uutisten luotettavuuteen yleensä sekä suhdetta pinnalla oleviin uutisaiheisiin (kuten sota, Nato, energiakriisi).

Vastaajina Manner-Suomessa asuvat yläkouluikäiset, toisella asteella opiskelevat tai työelämässä olevat 13–18-vuotiaat. Vastauksia 781 kappaletta.

39 prosenttia nuorista seuraa uutisia päivittäin, noin 3/4 vastaajista seuraa uutisia vähintään viikoittain.

Yli puolet nuorista kokee, että nuorten näkemyksiä kuullaan mediassa melko tai erittäin huonosti.

Nuoret seuraavat vakiintuneista uutiskanavista eniten iltapäivälehtien verkkosivuja.

TikTok on iltapäivälehtien verkkosivujen jälkeen seuratuin uutiskanava nuorten keskuudessa.

Puolet kyselyyn vastanneista nuorista saa tietonsa isoista uutisaiheista somesta, 40 % heistä luottaa somessa tulevaan tietoon.

Enemmistö nuorista törmää virheelliseen, valheelliseen tai epäselvään tietoon vähintään silloin tällöin.

Yli puolet kyselyyn vastanneista kokee, että uutisten totuudenmukaisuuden arviointi on erittäin tai melko helppoa.

Valtaosa nuorista (75 %) luottaa suomalaisten uutismedioiden toimittamiin uutisiin sodasta ja kriiseistä.

Lehdet (painettuna tai verkossa) ovat säilyttäneet parhaiten luotettavuutensa nuorten keskuudessa.

Nuoria kiinnostaa eniten nuorten elämään liittyvät uutiset, isot ajankohtaiset uutisaiheet sekä lyhyet nopeasti luettavat uutiset.

Lähde: Nuoret, isot uutisaiheet ja luottamus (Kantar, 2022)

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (6)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Sivustaseuraaja
Sekalaisia mietteitä
” 39 prosenttia nuorista seuraa uutisia päivittäin, noin 3/4 vastaajista seuraa uutisia vähintään viikoittain.”
” Lehdet (painettuna tai verkossa) ovat säilyttäneet parhaiten luotettavuutensa nuorten keskuudessa.”

Seuraa uutisia päivittäin. IP-lehdistä ja somekanavilta.
Kuinka voi sanoa jotain luotettavuudesta, jos ei niitä edes seuraa?
– Huomasin töissä ollessa, että he jotka keräsivät tietonsa IP-lehdistä, heidän maailmankuvansa oli koko lailla suppeampi kuin muiden. Meillä oli laaja sanomalehtitarjonta ”työpaikkaetuna”.

Kyseenalaistan myös: ”Yli puolet kyselyyn vastanneista kokee, että uutisten totuudenmukaisuuden arviointi on erittäin tai melko helppoa.”
Jos on lukenut vain yhdenlaista ”totuutta”, niin sehän muodostaa hänen totuutensa. Yhdet uskovat seiniin, toiset toteemipaaluihin.

Ja tuosta Uutisten viikon faktaruudusta ”Tärkein asia on ollut alusta asti maksuttomien sanomalehtien saaminen oppilaiden luettavaksi.” sanoisin: Kyllä. Sen viikon ajaksi. Jolloin niistä on otettu lisäpainoksia kiikutettavaksi alueen kouluihin. Muuten pyhin tarkoitus lienee ollut saada lisää tilaajapotentiaalia.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
kommentti
Vast: Sekalaisia mietteitä
Uutisten seuranta vähintään viikoittain ei oikein hyvää yleistietoa anna. Somekanavillahan voi uutisena kertoa mitä tahansa ja kerrotaankin. Totuudenmukaisuudesta tulee mieleen nuoruusaikojen Bermudan kolmiosta kerrotut tarinat ja nehän menivät melkein täydestä.

Jos iltapäivälehdet ja Tiktokki ovat tärkeimmät uutisten lähteet, en enää ihmettele miksi nuorten henkinen pahoinvointi on niin runsasta. Ja sille tarjotaan vain lisää laastaria sairauden estämisen sijaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
mankala.
Juu ei
Jos alkaa tiktokista hakemaan "tietonsa" niin homma alkaa niin sanotusti kusemaan ja lujaa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Angus
Ajatuksia heräsi
Monenlaista tuli mieleen artikkelia lukiessa. On varmasti totta, että nuorisonäkökulmaa saisi mediassa olla enemmän.

Toisaalta omasta mielestäni esim. tässä TS:ssä on kyllä sekä aiheita, joiden luulisi kiinnostavan erityisesti nuoria, että joskus nuorisonäkökulmaa muissakin jutuissa. Sitä tosin saisi ehkä olla enemmänkin. Luontevasti, siinä kuin muidenkin ikäryhmien näkemyksiä.

Jos nuoriso seuraa suht vähän perinteistä mediaa (sanomalehdet, Yle, vakiintuneet tv-kanavat) ja niissäkin erityisesti tiettyjä aihepiirejä, mahtaako olla niin, että he eivät edes hahmota, missä määrin nuorisoa huomioidaan koko median mitalta? Onko tämä noidankehä: jos nuorisoa ei huomioida, se ei tutustu sisältöihin, ja kun kerran nuorisoa ei kiinnosta, miksi tehdä juttuja heidän näkökulmastaan...?

Ainakaan en oikein usko, että kaiken median tulisi erityisesti pyrkiä "myymään" sisältöään juuri nuorille. Laadukas journalismi kiinnostaa kaikenikäisiä. Nuoria ehkä vähemmän kuin aikuisia, mutta se asia voi muuttua iän myötä.

Joka tapauksessa huolestuttavaa on, jos nuorille ei kehity tervettä kriittisyyttä uutislähteitä kohtaan. Siihen tulee ilmeisesti kouluissa ja kodeissa panostaa nykyistäkin enemmän, jos Tiktok alkaa olla nuorisolle päämedia. Eivätkä nuo iltapäivälehdetkään aina ihan korkeatasoisinta journalistiikkaa edusta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Esko
Vast: Ajatuksia heräsi
"Joka tapauksessa huolestuttavaa on, jos nuorille ei kehity tervettä kriittisyyttä uutislähteitä kohtaan"
Sanoisin, että nuorten olisi parempi käyttää enemmän aikaa opiskeluun ja vähemmän tiotokin seurantaan, niin olisi enemmän eväitä tarkastella kriittisesti eri uutislähteitä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
S.F.
Sivistyksen alamäki jyrkkenee
"Mitä se tarkoittaa medialukutaidon kannalta, että nuoret seuraavat uutisia TikTokista?"
- Jo se, että sanoo seuraavansa uutisia TikTokista, kertoo, että medialukutaitoa ei ole.

"nuoret toivovat tutkimuksen mukaan enemmän nuorten elämään liittyviä aiheita uutisiin"
- Nuoret ovat uutisaiheissa päivittäin. Tänäänkin lehdessä kerrotaan YTHS:n tilanteesta. Ehkä sitä ei vain löydy TikTokista, tai sitä ei osata mieltää nuoria koskevaksi uutiseksi.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.