Uutiset

Räsänen: Onnettomuuksia ehkäistään yhteistyössä Viron kanssa

Sisäministeri Päivi Räsänen sisäministeriön tiedotustilaisuudessa Helsingissä 21. marraskuuta 2013. Lehtikuva/ Mikko Stig
Sisäministeri Päivi Räsänen sisäministeriön tiedotustilaisuudessa Helsingissä 21. marraskuuta 2013. Lehtikuva/ Mikko Stig

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) ja Viron sisäministeri Ken-Marti Vaher ovat allekirjoittaneet Suomen ja Viron välisen pelastuspalvelusopimuksen.

Sopimus koskee onnettomuuksien ehkäisemistä, niihin varautumista ja pelastustoimintaa.

– Maantieteellinen läheisyys, pitkäaikainen yhteistyö ja maidemme molemminpuolinen tuntemus luovat hyvän pohjan menestyksekkäälle avun antamiselle Suomen ja Viron välillä, Räsänen toteaa.

Sopimuksen tarkoituksena on Räsäsen mukaan ensisijaisesti suojella ihmisiä ja ympäristöä sekä omaisuutta. Sopimuksessa on määräykset osapuolten toimivaltaisista viranomaisista ja yhteyspisteistä, onnettomuuksista ilmoittamisesta, keskinäisestä avunannosta sekä osapuolten yhteisistä toimenpiteistä.

– Maidemme välinen pelastusyhteistyö ei rajoitu ainoastaan EU-yhteistyöhön, vaan ulottuu myös Itämeren maiden, Baltian maiden ja pohjoismaiden yhteistyöfoorumeille, korostaa Räsänen.

Räsäsen mukaan läheinen alueellinen yhteistyö näyttää tänä päivänä ainoalta mahdolliselta tavalta hallita monimuotoisia skenaarioita, joihin Itämerta ympäröivissä maissa joudutaan varautumaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tätä yhteistyötä varten meillä on pitkä ja hyvin toimiva traditio virolaisten naapureidemme kanssa. Sopimusta ei sovelleta ainoastaan akuutteihin pelastusoperaatioihin, vaan myös tiedonvaihtoon, koulutukseen, harjoituksiin, asiantuntijavaihtoon sekä onnettomuuksien ennaltaehkäisyä ja valmiuden parantamista koskeviin projekteihin.

Erityisesti onnettomuuksien ennaltaehkäisyyn liittyvää yhteistyötä halutaan Räsäsen mukaan lisätä, sillä virolaiset ovat panostaneet merkittävällä tavalla ennaltaehkäisevään työhön ja erityisesti asumisen paloturvallisuuteen. Palokuolemien määrä Virossa on vähentynyt merkittävästi.

Nyt allekirjoitetulla sopimuksella uudistettiin vuonna 1995 allekirjoitettu sopimus. Sopimus on tarkoitus vahvistaa eduskunnassa syksyllä 2014, ja se tulee voimaan vuonna 2015.

TS