Euroopan parlamentti vaatii Iranille lisäpakotteita ja kansainvälisen erityistuomioistuimen perustamista
Euroopan parlamentin jäsenet haluavat, että Iraniin kohdistetaan EU-pakotteita ihmisoikeusrikkomusten nojalla ja että EU perustaa kansainvälinen erityistuomioistuimen tutkimaan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Parlamentti hyväksyi asioista torstaina päätöslauselmat.
Meppien mielestä EU:n neuvoston ja jäsenvaltioiden tulisi myös lisätä Iranin vallankumouskaartin ja siihen kuuluvat puolisotilaalliset joukot EU:n terroristiluetteloon.
Mepit toivovat, että EU:n pakotteita laajennettaisiin kaikkiin ihmisoikeusloukkauksista vastaaviin henkilöihin ja näiden perheisiin. He lisäisivät pakotelistalle esimerkiksi Iranin presidentti Ebrahim Raisin, korkean johtajan Ali Khamenein ja valtakunnansyyttäjä Mohammad Jafar Montazerin sekä Iranin vallankumouskaartiin kytkeytyvät säätiöt.
Mepit perustelevat Iraniin kohdistuvien pakotteiden laajentamista myös sillä, että Iran toimittaa yhä miehittämättömiä lennokkeja Venäjälle. Maa suunnittelee antavansa Venäjälle myös maasta-maahan ohjuksia.
Parlamentti on huolissaan myös islamilaisen tasavallan viranomaisten maan rajojen ulkopuolella harjoittamasta tukahduttamistoiminnasta, kuten EU:ssa asuvien iranilaisten salamurhista. Mepit vaativatkin iranilaisille parempaa suojelua.
Mepit vaativat Iranin hallitusta lopettamaan sen omiin kansalaisiin kohdistuvat sortotoimet ja tuomitsevat rauhanomaisten mielenosoittajien kuolemantuomiot ja teloitukset. He toivovat, että kuolemaan tuomitut mielenosoittajat vapautetaan.
– EU:n on muutettava asennoitumistaan Irania kohtaan johtuen sen hallinnon ”räikeästä välinpitämättömyydestä kansalaistensa ihmisarvoa ja demokraattisia pyrkimyksiä kohtaan” sekä sen tuesta Venäjälle, avataan torstaina hyväksytyssä päätöslauselmassa.
Parlamentin jäsenten mukaan EU:n tulisi perustaa kansainvälinen erityistuomioistuin tutkimaan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Tuomioistuin nostaisi syytteitä Venäjän ja sen liittolaisten poliittista ja sotilaallista johtoa vastaan Ukrainassa tehdyistä rikoksista.
Uusi tuomioistuin täyttäisi meppien mukaan tyhjiön kansainvälisessä rikosoikeudessa ja olisi selvä viesti Venäjälle ja muulle maailmalle. Se myös täydentäisi kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) tutkimuksia.
Erityistuomioistuimen työn käytännön valmistelut tulisi meppien mielestä aloittaa heti yhteistyössä Ukrainan kanssa. Heistä ei ole enää mahdollista, että Putinin Venäjän suhteet länteen palautuisivat ennalleen.