Väestönsuojat

Väestönsuojien merkitys noussut suomalaisten keskuudessa – energiahuollon turvaaminen ja Nato-jäsenyys keräsivät eniten myönteistä palautetta

MILLA KANGASJÄRVI
Yli yhdeksän kymmenestä Väestönsuojien Rakentamisyhdistys ry:n vastaajasta piti väestönsuojia tarpeellisena  suomalaisten turvallisuuden kannalta. Arkistokuva.
Yli yhdeksän kymmenestä Väestönsuojien Rakentamisyhdistys ry:n vastaajasta piti väestönsuojia tarpeellisena suomalaisten turvallisuuden kannalta. Arkistokuva.

Yhä useampi suomalainen haluaa väestönsuojia lähelle itseään ja pitää niiden merkitystä tarpeellisena Suomen väestön suojaamiseksi poikkeusoloissa. Asia selviää Väestönsuojien Rakentamisyhdistyksen Taloustutkimuksella teettämästä selvityksestä, jossa kysyttiin suomalaisten näkemyksiä väestönsuojelusta ja turvallisuudesta. Kyselyyn vastasi 1056 15–79-vuotiasta henkilöä joulukuussa 2022.

92 prosenttia vastanneista piti väestönsuojia tarpeellisena suojaamisvälineenä poikkeusoloissa, kun kolme vuotta aiemmin näin ajatteli vain neljä viideosaa vastaajista. Joko olemassa olevaa tai mahdollista väestönsuojaa turvallisuutensa kannalta tärkeänä pitävien määrä oli noussut samassa ajassa 69 prosentista 83 prosenttiin.

Väestönsuojien rakentamisen vastustus on pudonnut kolmessa vuodessa merkittävästi. Tuoreimman kyselyn perusteella 81 prosentin mielestä suojien rakentamisesta ei tule luopua, kun taas 15 prosenttia vastaajista ei osannut ottaa kantaa aiheeseen. Vuoden 2019 kyselyssä suojien rakentamisesta ei tullut luopua 61 prosentin mielestä, ja kantaa asiaan ei ottanut 29 prosenttia vastanneista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kyselyssä selvitettiin myös vastaajien mielipiteitä Suomen turvallisuusasioista sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime helmikuussa. Yli puolet vastanneista piti suhtautumistaan aiempaa myönteisempänä niin Suomen energiahuollon turvaamiseen, Nato-jäsenyyteen kuin huoltovarmuuteen liittyen. Sen sijaan yleisen asevelvollisuuden suhteen kanta oli muuttunut myönteisemmäksi vain alle kolmasosalla, kun taas lähes 70 prosentin mielipide asiasta ei ole muuttunut.

Kyselyn perusteella positiivisimmat näkemykset olivat Suomen energiahuollon turvaamisessa ja huoltovarmuudessa, jotka molemmat keräsivät 93 prosenttia joko täysin tai jokseenkin myönteisiä vastauksia. Vähiten myönteisiä näkemyksiä saivat hävittäjähankinnat ja Nato-jäsenyys, joiden prosentit näiden vastausten osalta olivat nekin 77 ja 81 prosenttia.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​