Soitot kriisipuhelimeen lisääntyivät lähes sadallatuhannella viime vuonna
Mieli ry:n kriisipuhelimeen tuli viime vuonna lähes satatuhatta soittoyritystä enemmän kuin edellis vuonna.
Kaikkiaan kriisipuhelimeen yritettiin soittaa yli 400 000 kertaa, Mieli ry kertoo tiedotteessaan.
Yleisimmin kriisipuhelimeen soitetaan erityisesti ahdistuneisuuden takia. Toiseksi eniten viime vuonna soitettiin ihmissuhteisiin liittyen.
Etenkin nuorten aikuisten avuntarpeen lisääntyminen näkyy yhdistyksen kriisipuhelimessa. Vuoteen 2019 verrattuna alle 30-vuotiaiden soittamien puheluiden määrä on kasvanut lähes 90 prosenttia. Nuoret aikuiset oittavat useimmiten ahdistuneisuuden, itsetuhoisuuden tai ihmissuhdeongelmien takia.
– Erityisesti nuorten naisten kynnys tunnistaa kuormittava elämäntilanne ja hakea itselleen apua on madaltunut. Epäkohtiin ja ongelmiin tartutaan ja elämään lähdetään hakemaan muutosta aiempaa paremmin, yhdistyksen puhelin- ja verkkokriisityön päällikkö Susanna Winter kommentoi tiedotteessa.
Noin kolmannes kriisipuhelimeen soittavista on miehiä. Heidän osuutensa kuitenkin kasvaa taloushuoliin liittyvissä puheluissa. Myös riippuvuuksista miehet soittavat naisia enemmän.
Mieli ry:n kriisitoimintojen johtaja Sanna Vesikansa toteaa tiedotteessa, että kriisipuhelin ja muut matalan kynnyksen palvelut paikkaavat julkisten palveluiden vajetta. Vesikansan mukaan Venäjän hyökkäyssota, koronapandemia ja muut päällä olevat kriisit kuormittavat ihmisiä, ja Suomessa asuvien psyykkisiin voimavaroihin pitäisi panostaa enemmän.