Vasemmistoliiton toisesta kansanedustajasta käydään vielä kova kamppailu Varsinais-Suomessa – viekö nouseva tähti istuvan edustajan paikan?
Varsinais-Suomen Vasemmistoliitto tavoittelee kolmea kansanedustajan paikkaa huhtikuun eduskuntavaaleissa. Tämä tuskin toteutuu.
Puolueen kannatus näyttää mittausten mukaan pysyvän samalla tasolla kuin kaksissa edellisissä eduskuntavaaleissa. Se riittää kahteen paikaan.
Turun Sanomien ja Salon Seudun Sanomien syyskuussa tekemä haastattelututkimus ennustaa puolueelle 10,3 prosentin kannatusta Varsinais-Suomessa. Ylen vuoden vaihteessa teettämän kyselyn mukaan Vasemmistoliiton valtakunnallinen kannatus on 8,6 prosenttia.
Koska puolue pärjää Varsinais-Suomessa tyypillisesti paremmin kuin valtakunnallisesti, tutkimusten tulokset ovat keskenään linjassa.
Lisäksi luvut vastaavat kaksien edellisten eduskuntavaalien tuloksia. Vuonna 2015 Vasemmistoliitto sai valtakunnallisesti 7,1 prosenttia ja Varsinais-Suomessa 10,3 prosenttia äänistä. Tuolloin alueen kansanedustajiksi valittiin ensikertalainen Li Andersson ja konkari Annika Lapintie.
Vuonna 2019 puoleen äänisaalis oli valtakunnassa 8,2 prosenttia ja Varsinais-Suomessa jopa 12,8 prosenttia. Kansanedustajiksi nousivat Andersson ja ensimmäistä kertaa valittu Johannes Yrttiaho. Anderssonin äänimäärä oli Varsinais-Suomen valituista suurin ja Yrttiahon pienin.
On selvää, että puolueen 35-vuotias puheenjohtaja Andersson valitaan eduskuntaan taas huhtikuussa. Kansan poikkeuksellinen suosio jatkuu vankkumattomana, sillä Andersson oli tammikuussa 2022 järjestettyjen aluevaalien ääniharava jopa demarien Aki Lindénin yli.
Eduskuntavaaliehdokkaiden valintaa edelsi Varsinais-Suomessa jäsenäänestys, jonka Andersson voitti selvästi. Hän on siis myös puolueväen suosikki.
Toisen istuvan kansanedustajan eli Yrttiahon, 43, tilanne ei ole yhtä selvä. Ensikertalainen Timo Furuholm, 35, hengittää hänen niskaansa. Eläköitynyt jalkapalloilija nousi Turun valtuustoon Yrttiahoa hieman suuremmalla äänimäärällä 2021. Aluevaaleissa Yrttiaho taas peittosi Furuholmin parillasadalla äänellä.
Puolueväen kanta on selvä. Kun Varsinais-Suomen Vasemmistoliiton jäsenet äänestivät eduskuntavaaliehdokkaista, Furuholm sijoittui kakkoseksi heti Li Anderssonin jälkeen. Yrttiaho jäi äänestyksessä kahdeksannelle sijalle.
Epäsuosio ei tullut täytenä yllätyksenä, sillä Vasemmistoliiton Turun valtuustoryhmä erotti Yrttiahon valtuustoryhmästä huhtikuussa 2022. Erottamista perusteltiin epäasiallisella käytöksellä.
Paikalliseen kärkikaartiin kuuluva Jaakko Lindfors, 35, on luopunut eduskuntavaaliehdokkuudestaan. Hän ilmoitti asiasta puolueen Varsinais-Suomen piirin johdolle joulukuun alkupuolella.
Lindfors on nimetty opetusneuvokseksi Opetushallitukseen, ja hän muuttaa Turusta Helsinkiin. Samalla Lindfors luopuu paikastaan Turun kaupunginhallituksessa.
Timo Furuholm perii tämän paikan.
Lindforsin ääniä menee todennäköisesti juuri Furuholmille. Molemmat ovat miehiä ja keskenään saman ikäisiä.
Lisäksi Lindfors sijoittuu arvokartalla suunnilleen samoille paikkeille kuin Furuholm, kun taas Yrttiaho ottaa vielä lisäharppauksen vasemmalle.
Puolue asettaa Lindforsin tilalle uuden ehdokkaan ennen kuin ehdokasasettelu päättyy.
Muista ehdokkaista etenkin loimaalainen Maarit Koivisto, 37, ja paraislainen Lotta Laaksonen, 45, ovat tehneet ahkerasti vaalityötä. Raisiolainen Emma Lindqvist, 35, on tällä hetkellä varakansanedustajana. Koivisto pärjäsi näistä kolmesta parhaiten aluevaaleissa ja sijoittui neljänneksi heti kovan kolmikon Andersson-Yrttiaho-Furuholm jälkeen.
Vasemmistoliitto-analyysi jatkaa Turun Sanomien juttusarjaa, joka käsittelee puolueiden ehdokasasettelua huhtikuun 2023 eduskuntavaaleissa.
Juttua korjattu 26.1. kello 10.30. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Jaakko Lindfors olisi luopunut eduskuntavaaliehdokkuudestaan viime viikolla.