On vaikea arvioida mihin tutkimukseen yhteiskunnan tulisi satsata, sillä välillä täysin turhalta näyttänyt tutkimus on osoittanut käänteen tekeväksi oivallukseksi ja edistänyt tietämystä sekä tullut kaupallisesti kannattavasti. Rahaa on kuitenkin vain määrällinen määrä käytettävissä. Siksi rahoitus tulee sunnata siihen, mikä todennäköisesti antaa parhaan tuoton. Tässä taitaa olla ala, joka on tullut tietyllä tavalla yhteiskunnan kannalta vähemmän tärkeäksi myös tulevaisuuden suhteen.
Näin se vaan on, "Rooman kirjallisuus ja klassillinen filologia" eivät takaa työpaikkoja muualta kuin kirjastoista tai yliopistoista ja suurin osa näitä aineita opiskellevilta työpaikka on löytynyt joltain muulta alalta uudelleen koulutuksen myötä. Kyllä näitä voi sitten harrastaa ihan omalla kustannuksella jos intoa riittää. On turhaa ja epäeettistä kouluttaa nuoria aloille joilla ei työpaikkoja ole tulevaisuudessa. Toisaalta, emme varmuudella tiedä minkälaista koulutusta tarvitaan työpaikan saamiseksi vaikka 30 vuoden päästä, jolloin nämä nyky opiskelijatkin ovat työelämässä. Terveyden huolto lienee yksi varmemmista aloista, koska algoritmit eivät tekeviä käsiä tule korvaamaan. Kaukonäköisyyttä tarvitaan.
"Siksi rahoitus tulee sunnata siihen, mikä todennäköisesti antaa parhaan tuoton" - jumalille kiitos, etteivät menneet polvet ajatelleet yhtä yksioikoisesti. Kuvamme maailmasta ja ihmisestä olisi huimasti suppeampi ilman esim. historian, arkeologian ja antropologian tutkimusta. Klassisten kielten opinnot kytkeytyvät antiikin historian tutkimukseen, antiikin historian tutkimus historian ja ihmisen tutkimukseen. Osin taas klassisten kielten tutkimus laajentaa kuvaamme siitä, miten ja miksi ihminen on luonut ja käyttänyt kieltä.
Mutta tottahan se on, että näin kudottavasta suuresta, lukemattoman monisäikeisestä tiedosta ei pysty repimään rahaa kovinkaan helposti. Luonnontieteellistä sen olla pitää! Vai?
"rahoitus ja paras tuotto". Nyt varmaan siis pitäisi rahoittaa huumeviljelyä - ja valmistusta sekä aseteknologiaa, tehdä täyskäännösmoraalisesti vastuullisesta oikeus- ja hyvinvaltiosta Syyrian ja Turkin veroinen huume- ja korruptoitu diktatuuri, joka ei noudata ratifioituja kv. sopimuksia eikä eikä (YK:n)ihmisoikeuksiin perustuvaa kv. yhteistyötä. Samaan syssyyn voitaisiin pimittää ainakin kaikki pääomatulot ja poistaa niistä perittävä vero. tuotto tai ainakin yritysvoitot kasvaisivat
Voisimme myös palauttaa Turkkiin kaikki kurdit. Hehän ovat lähteneet sieltä pois, koska ovat eri mieltä Erdoganin kanssa, mikä kelpaa siellä jo rikokseksi tai rikosepäilyksi.
Olen tehnyt palkkatyötä lähes täsmälleen 40 vuotta ns. epäsosiaalisten poikien vastaanttodissä ja yhteiskunnallisten aineitten opettajana. Ilman lapsuuden kodissa saamaani sydämensivistyksen oppia sekä aikaisemmin maintsemiani klassillisten kielten, Rooman kirallisuuden ja käytännön filosofian opiskelua en olisi niissä vaikeissa tehtävissä senkään vertaa onnistunut
Itse en näe koulutuksen olevan vain ja pelkästään tehdas, joka tuottaa ahkeria työmuurahaisia minne nyt milloinkin tarvitaan, kuten Jederman näyttää ajattelevan.
Esim. yliopistoilla on erittäin suuri merkitys sille, että Suomessa tehdään monenlaista tutkimusta (josta osa on suoremmin ja osa epäsuoremmin hyödynnettävissä). Koulutus tuottaa myös ajattelevia, tiedostavia, oppivia kansalaisia ja lisää rikkautta heidän elämäänsä. Jonkin ns. turhankin asian opiskelu harvoin jää täysin turhaksi, vaan vähintään laajentaa perspektiiviä ja elämänkokemusta. Oppimisprosessi sinänsä pitää esim. aivot terveinä ja kunnossa pidempään. Oppimisella ja tutkimuksella on siis itseisarvoa, joka ei riipu siitä, mitä valmistuneet opiskelijat tienaavat.
Nyt kyllä L.L. taisi närkästyä aivan liioitellusti. Itse en ole ollut opiskelemassa yliopistossa mutta vaikka olenkin näin sivistymätön niin ei minun maailmankuvaani kuulu tuollainen ajattelumalli.
Kyllä olisi pienempikin pensseli riittänyt kuvaamaan "sivistymättömyyttä".
Hima-Hönölle. Haluan uskoa, että tarkoitat ettei tuo minun kärjistetty/ liioiteltu ehdotus sovi sinulle.
Mutta jospa vaihettaisiin vaikka huumetuotanto alkoholiksi tai psyyken lääkkeiksi, niin niihinkin on pakko tai kannattaisi sijoittaa, tai vaikkapa psykiatriaan ja pyskologiaan ja yleensä humanistisiin yhteiskuntatieteisiin. Osattaisiin toteuttaa parannuksia ja toimenpiteitö siihen, mitä nykyinen kikypolitiikka ihmsille ja varsinkin heikommommin kikyssä pärjäävissa aiheuttaa
Jos Rooman kirjallisuuden ja klassillinen filologian sekä käytännönfilosofian lukemattomuuden vastakohtana kärjistetään kirjoittamasi asiat niin kyllä on iso pensseli.
On tietysti hyvä että noiden aineiden opiskelu on auttanut pärjäämään työelämässä.
Mutta silti suurin osa kansalaisista on pärjännyt ja jaksanut työelämässä ilman noiden aineiden lukemista.
Ja tuo vaihtoehtolistauksesi on aika päätön kokoelma ja suoranainen halveeraus siitä että ne "sivistymättömät" jotka eivät ole lukeneet noita aineita kannattaisivat luettelemisia asioita.
Alkoholin käytössäkin suositellaan kohtuullisuutta niin sama pätee kannanottoihinkin.
Missään asiassa äärimmäisyydet eivät ole hyväksi. Kyllä asiat ja elämä pitää osata sijoittaa siihen välimaastoon mikä jokaisesta itsestään tuntuu järkevältä ja kohtuulliselta.
On todettava että Suomi on muuttunut paljon elämäni aikana ja on asioita joissa on menty aivan käsittämättömään suuntaan. Mutta päättäjiksihän hakeutuvat ne jotka lukevat liikaa ja tekevät todellista työtä liian vähän. Sama taitaa koskea ns. mielipidevaikuttajia.
Hima-Hönölle: Ei ole tarkoitukseni kärjistää, mutta ehkä olen niin jostakin näkökulmasta tehnyt.
Minua siis ärsyttää tuo hyötynäkökulma. Ikäänkuin - pysytään Suomessa - jo tänne syntyessään olisi tarkoitettu lisäämään BKT:a tai tuottavia työpaikkoja. Kyllä siinä on aika kapea, historiaton ja raadollinen näköala.
Miten mitata vaikka sitä taloudellista tuottoa, mitä kasvatus ja opetus. sosiaali- ja terveydenhuolto - niin tai vaikkapa uskonto, historian tutkimus, kulttuuri ja taide - siis näiden alojen työpaikat.
Tekniset ja teollisen alan jotkut hyväpalkkaiset näkevät edellämainitut "humanistiset" alat lähinnä kuluerinä. Monet kuitenkin ovat hoksanneet, että kulttuuri pidentää ikää ja yhteiskunnassa, missa tuloerot ovat pienet, ihmiset luottavat toisinsa ja keskinäiset kiistat kuten rikokset ja väkivalta pienenevät.
Kun rahaa ei ole rajattomasti käytössä, on tehtävä arvovalintoja. Kuten kaikille pitäisi olla selvää, terveydenhoidossa on huutava resurssipula. Mm. Helsingin lastesairaalassa on teho-osastolla jatkuva vajaus, jonka takia monen lapsen kohdalla on jouduttu leikkauksia siirtämään joko myöhemmäksi tai muihin sairaaloihin. Jos jostain löytyy vähemmän tärkeitä kohteita yhteiskunnan rahoille, on niistä leikattava. Vaikka eri kohteiden rahoitus menee eri momenteista, on kyse kuitenkin samoista veroilla kerätyistä rahoista. Olen siis sitä mieltä; jos joku haluaa käydä Roomassa kaivelemassa lusikalla muinaisjäännöksiä, tai puhua kieltä, jota italialaiset eivät ymmärrä, niin tehkööt sen omalla rahalla.
Arveletko, Esko, että Turun klassisten opintojen lopettaminen tuo helpotusta Helsingin lastensairaalan hoitajapulaan?
Tuoko ylipäätään edes raha helpotusta hoitajapulaan?
"Tuoko ylipäätään edes raha helpotusta hoitajapulaan?"
Kyllä tuo. Koska julkisen puolen tekevien käsien työoloja on heikennetty jo kymmeniä vuosia, ottaa muutos aikaa. Työntekijöiden palkkakehitys on tärkeää, mutta yhtä tärkeää ovat sairaanhoitajia avustavat henkilöt, joita ei ole riittävästi.
Jotka tällaisia professuureja kaipaavat voivat perustaa säätiön ja hoitaa rahoitus sen avulla. Kun budjetti on kroonisesti alijäämäinen ja sitä tekohengitetään yhä kasvavalla velkataakalla, on aika arvioida syvällisesti mihin kaikkeen yhteiskunnan rahat riittävät.
Esko voi puolestaan kumppaneineen perustaa yrityksen, missä rahastetaan/hoidetaan ihmisiä voitontavoitteku mielessä ja valtion/veronmaksajien tuella. Se toisin parhaan tuoton - yrityksen omistajille
"Koska julkisen puolen tekevien käsien työoloja on heikennetty jo kymmeniä vuosia, ottaa muutos aikaa. Työntekijöiden palkkakehitys on tärkeää, mutta yhtä tärkeää ovat sairaanhoitajia avustavat henkilöt, joita ei ole riittävästi." Olen yhtä mieltä siitä, että hoitajat ym. henkilökunta ovat palkkansa ansainneet ja alan palkkakehitys on tärkeää. Mutta vie siis aikaa. Kun taas ns. eläkepommi on nyt (minkä jälkeen hoitajapula oletettavasti hieman helpottaa). Hoitajia tarvitaan lisää just nyt eikä niinkään 30 vuoden päästä. Ja nyt heitä ei kuulema saa rahalla eikä millään.