Sdp metsästää neljättä paikkaa – Turun Aki Lindénistä povataan ääniharavaa, Salon Saku Nikkasesta seuraajaa Katja Taimelalle
Sdp on saanut Varsinais-Suomen vaalipiiristä perinteisesti neljä paikkaa eduskuntaan. Vuosien 2015 ja 2019 vaalit tuottivat puolueelle pettymyksen. Tuloksena oli vain kolme läpimenijää.
Syitä epäonnistumisille lienee kaksi: Sdp:n valtakunnallinen kannatus ei ole noussut järin korkeaksi, ja Varsinais-Suomesta on puuttunut Heli Paasion jälkeen selkeä ääniharava.
Nyt ilmeet ovat Sdp-kentällä kirkastuneet. Valtakunnallinen suosioprosentti on mittauksesta toiseen ollut vuoden 2019 vaalitulosta parempi. Uudeksi ääni-imuriksi on kohonnut ministerinäkin välillä vaikuttanut veteraanipoliitikko, Turun Aki Lindén, 70. Edes Lindénin nuoruus laitavasemmalla ei ole pelottanut Sdp:n äänestäjiä.
Sdp:n kannatus tuppaa Varsinais-Suomessa noudattamaan muutaman desimaalin tarkkuudella valtakunnallisia lukemia. Turun Sanomien ja Salon Seudun Sanomien Taloustutkimuksella teettämä mittaus viime syyskuussa osoitti 20,8 prosenttia, mikä oli jonkin verran yli koko maan noteerausten. Siksi demariväellä on täysi syy odottaa neljännen paikan saamista.
Toisaalta valtakunnallisen kampanjan epäonnistuminen tai esimerkiksi Sdp:hen leimautuneen sote-uudistuksen kangertelu voisivat tuhota toiveen. Samoin huomion kiinnittyminen maahanmuuttoon, mikä voisi tietää demariäänestäjien siirtymistä Perussuomalaisten tukijoiksi.
Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Sdp:llä oli selkeä kolmen kärki: Turun Lindén ja Eeva-Johanna Eloranta sekä Salon Katja Taimela. Yli 3 000 ääntä saivat heidän lisäkseen Raision Janne Laulumaa, Turun Mika Maaskola ja Ilkka Kantola sekä Kaarinan Niina Alho. Taimela luopuu eduskunnasta eikä Kantolakaan ole kisassa mukana. Muut ovat.
Viime eduskuntavaalien jälkeen parrasvaloihin ovat astelleet Salon Saku Nikkanen ja Raision Ari Korhonen. Kumpikin menestyi tammikuun 2022 aluevaaleissa. Korhosella on muhkea meriittilista Sdp:n entisenä puoluesihteerinä ja Raision entisenä kaupunginjohtajana.
Lindénin läpimenoa pidetään Sdp-piireissä varmana. Koska Salon seudulla on ylimuistoinen nautintaoikeus demariedustajaan, Salon kaupunginhallitusta vetävä Nikkanen on vahvoilla. Nikkasen jääminen rannalle olisi yllätys ainakin siinä tilanteessa, että Sdp saisi neljä edustajaa.
Yhdestä tai kahdesta jäljelle jäävästä paikasta kilpailevat siis näillä näkymin Eloranta, Laulumaa, Maaskola, Alho ja Korhonen. Elorannan turvana on vuoden 2019 vaalien hyvä tulos: 7 358 ääntä. Toisaalta Alho ja Korhonen pesivät Elorannan syksyn jäsenäänestyksessä. Tuon äänestyksen tulokselle ei tosin voi antaa liian suurta painoa.
Isona kysymysmerkkinä pidetään Turun apulaispormestaria Piia Eloa. Hänen äänimääräänsä on työläs ennustaa.
Ehdokaslistan erikoisuus on se, että Raisiosta kilpaan lähtee kolme yrittäjää: Laulumaa, Korhonen ja Miku Kuuskorpi. Kaiken kukkuraksi Eloranta on entinen raisiolainen.
Ehdokkaat syövät toisensa tai sitten eivät. Ein puolesta puhuu, että raisiolaisten profiilit eroavat toisistaan. Laulumaa on ay-mies, Korhonen virkamies ja Kuuskorpi nuori mies. Eloranta tunnetaan muun muassa koulutusasioiden asiantuntijana.
Oman mausteensa vaalisoppaan sirottaa TS:n ja SSS:n viime syksyn mielipidemittaus, jonka mukaan Sdp:n kannatus olisi Varsinais-Suomen 18–24-vuotiaiden keskuudessa peräti 38,7 prosenttia. Politiikan ammattilaiset ovat tulkinneet, että kyse olisi Sanna Marin -ilmiöstä eli nuorten samaistumisesta Suomen politiikan kansainväliseen tähteen.
Varsinais-Suomesta on ehdolla kaksi alle 40-vuotiasta naista, jotka voisivat saada palasen Marinin suosiosta: Nousiaisten Erika Mäkeläinen ja Turun Viivu Seila.
Sdp-analyysi aloittaa Turun Sanomien juttusarjan, joka käsittelee puolueiden ehdokasasettelua huhtikuun 2023 eduskuntavaaleissa.