Kahden euroedustajan poliittinen koskemattomuus lähdössä korruptioskandaalin vuoksi
Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola on aloittanut kiireelliset toimet kahden euroedustajan parlamentaarisen koskemattomuuden poistamiseksi, parlamentti kertoi maanantaina. Toimet liittyvät Qatariin kytkeytyvään korruptioskandaaliin.
Parlamentti ei kertonut euroedustajien nimiä, mutta uutistoimisto AFP:n Belgian viranomaislähteistä hankkimien tietojen mukaan kyseessä ovat italialainen Andrea Cozzolino ja belgialainen Marc Tarabella.
– Belgian oikeusviranomaisten pyynnöstä olen aloittanut kiireelliset toimet kahden Euroopan parlamentin jäsenen koskemattomuuden poistamiseksi. Rankaisemattomuutta ei ole, ei kenellekään, Metsola kirjoitti Twitterissä.
Edustajien koskemattomuuden poistamista käsitellään seuraavassa Euroopan parlamentin istunnossa kahden viikon kuluttua. Sieltä asia etenee parlamentin lakiasiainkomitean äänestykseen, missä siitä äänestetään suljettujen ovien takana.
Lopuksi asia tuodaan vielä parlamentin käsittelyyn, joka hyväksyy tai hylkää koskemattomuuden poistamisen. Metsola on toivonut, että prosessi saataisiin vietyä läpi 13. helmikuuta mennessä.
Tarabella ilmoitti myöhemmin maanantai-iltana asianajajansa välityksellä, ettei ole tehnyt mitään väärää ja tulee kannattamaan koskemattomuutensa poistamista, jos sitä vaaditaan.
Korruptioskandaalin ytimessä on erotettu EU-parlamentin entinen varapuhemies Eva Kaili. Poliisin pidättämä Kaili on yhdistetty epäilyihin, joiden mukaan Qatar olisi maksanut mittavia lahjuksia vaikuttaakseen EU:n politiikkaan.
Epäilyjen tiimoilta tehdyissä ratsioissa löydettiin yhteensä 1,5 miljoonaa euroa käteistä.
Kailin lisäksi pidätetyiksi ovat joutuneet Kailin avopuoliso Francesco Giorgi, entinen europarlamentaarikko Pier Antonio Panzeri sekä italialainen lobbari Niccolo Figa-Talamanca.
Nelikkoa epäillään muun muassa yhteyksistä rikollisjärjestöön, korruptiosta ja rahanpesusta. Kaikki neljä ovat edelleen tutkintavankeudessa.
Myös Kreikan ja Italian viranomaiset ovat aloittaneet omat tutkintansa korruptioepäilyistä.
Kaili on kiistänyt syyllisyytensä asianajajansa välityksellä. Samoin Qatar on ilmoittanut, ettei sillä ole mitään tekemistä tapauksen kanssa.
Kreikkalainen Kaili erotettiin viime kuussa varapuhemiehen tehtävästään lahjusskandaalin vuoksi.