Uusivuosi

Poliisi turvaa uudenvuodenjuhlintaa kaupunkien keskustoissa – Katso, mistä saat apua erilaisissa hätä- ja ongelmatilanteissa

MARTTIINA SAIRANEN

Lounais-Suomen poliisi kiinnittää vuoden vaihtuessa huomiota erityisesti lasten ja nuorten turvallisuuteen. Jokaisesta havaitusta alaikäisen päihteidenkäyttötapauksesta ilmoitetaan aina sekä huoltajalle että lastensuojeluviranomaiselle. Poliisi painottaa asiassa vanhempien vastuuta ja ennaltaestäviä toimia.

Poliisi kiinnittää valvonnassaan erityistä huomiota myös ilotulitteiden turvalliseen käsittelyyn. Väärinkäyttötilanteisiin puututaan erittäin tiukasti.

– Kukin on itse vastuussa ilotulitteiden käytöstä sekä käytössä sattuneista vahingoista. Siksi on huomioitava paitsi paikalliset rajoitukset myös muut toimintaa koskevat ohjeet, kuten se, että ilotulitteita ei saa luovuttaa alaikäiselle, eikä niitä koskaan saa käyttää ihmisjoukon keskellä, ylikomisario Toni Sjöblom Lounais-Suomen poliisin ennalta estävän toiminnon yksiköstä muistuttaa tiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Varomattomasta käsittelystä, räjähdesäännösten rikkomisesta tai järjestysrikkomuksesta seuraa aina sakkorangaistus. Lisäksi poliisi takavarikoi ilotulitteet – kuten myös aina silloin, kun niitä havaitaan alaikäisten hallusta.

Myös hätäkeskuslaitos haluaa muistuttaa uudenvuoden juhlijoita vastuullisesta ilotulitteiden käytöstä.

– Uudenvuoden juhlinta ruuhkauttaa erityisesti ensihoitoa. Kaveria tai tuntematonta avuntarvitsijaa ei tule jättää yksin. Jokainen voi omalla toiminnallaan auttaa pienemmissä tilanteissa ilman, että viranomaista tarvitaan paikalle. Ilotulitteiden kanssa tulee olla varovainen ja noudattaa niiden käytöstä annettuja ohjeita – siis miten, missä ja milloin. Suojalaseilla voitaisiin välttää lähes kaikki keskivaikeat ja vaikeat ilotulitteiden aiheuttamat silmävammat, Hätäkeskuslaitoksen sosiaali- ja terveystoimen toimialapäällikkö Ari Ekstrand muistuttaa tiedotteessa.

Ilotulitteiden vaikutukset tulee huomioida myös paloturvallisuuden kannalta niin ennen käyttöä, käytön aikana kuin jätteiden käsittelyssä.

Länsi-Suomen merivartiosto muistuttaa, että jokainen havaittu hätäraketti käynnistää aina etsintä- ja pelastustoimet, myös uutenavuotena. Hätäraketteja ei saa ampua vuoden vaihtumisen juhlistamiseksi, ja niiden aiheeton ampuminen on rangaistava teko..

Kahden koronan rajoittaman uudenvuodenvieton jälkeen uudenvuoden juhlinta kokoaa odotettavasti suuria määriä ihmisiä yleisille paikoille. Siksi myös poliisi keskittää valvontaansa kaupunkien keskustoihin.

– Havaittuihin häiriöihin sekä rikoksiin puututaan tehokkaasti mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Valvomme aattona näkyvästi julkisilla paikoilla jo alkuillasta, Sjöblom sanoo.

Myös hätäkeskuksissa varaudutaan yhteen vuoden kiireisimmästä yksittäisestä työvuorosta. Vuosi sitten hätänumeroon 112 soitettiin uudenvuodenaattona kello 18 alkaen ja uudenvuodenpäivänä yhteensä 14 846 kertaa. Eniten tehtiin ilmoituksia tehtävälajeista ilkivalta, järjestyslakirikkomus tai muu häiriökäyttäytyminen, kaatuminen ja muu sairastuminen. Hätäilmoitusten perusteella viranomaisille välitettiin 7 458 hälytystehtävää. Suurin osa tehtävistä välitettiin ensihoidolle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Fakta

Mistä apua?

Hätänumerosta 112 saa apua kiireelliseen hätätilanteeseen. Kiireellinen hätätilanne on, kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan vaarassa tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle.

Kaikki tilanteet eivät vaadi hätänumeroon 112 soittamista. Epäselvissä terveyteen liittyvissä tilanteissa neuvoa voi kysyä Päivystysavusta numerosta 116 117.

Monet ammattilaiset ja vapaaehtoistyöntekijät päivystävät eri yhteisöjen auttavissa puhelimissa ja chat-palveluissa myös juhlapyhinä. Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovelluksesta löydät muun muassa Päivystysavun, Kriisipuhelimen, Nollalinjan, Myrkytystietokeskuksen sekä Lasten ja nuorten puhelimen yhteystiedot, ja niihin voi soittaa suoraan sovelluksesta. Päivystysnumeroiden lisäksi 112 Suomi -sovelluksen palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa lähin sydäniskuri sekä tienkäyttäjän palveluita.

Yhteystietoja kiireettömiin ongelmatilanteisiin

Pelastustoimen palvelut kiireettömiin tilanteisiin.

Päivystysapu 116 117 tarjoaa apua äkillisiin terveysongelmiin ja päivystyspalveluihin hakeutumiseen ja ohjausta sosiaalihuollon palveluihin.

Poliisin neuvontapalvelu antaa yleisneuvontaa kiireettömissä asioissa.

Voit jättää rikosilmoituksen poliisin verkkoasioinnissa.

MIELI ry:n kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua itsetuhoisissa ajatuksissa ja muissa kriiseissä anonyymisti numerossa 09 2525 0111.

Myrkytystietokeskus antaa ohjeita äkillisten myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon numerossa 0800 147 111.

Mannerheimin lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin antaa luottamuksellista tukea lapsille ja nuorille numerossa 116 111.

Lähisuhdeväkivaltaa kohtaavan auttava Nollalinja puhelin 080 005 005.

Ulkoministeriön päivystys antaa neuvontaa ulkomailla sattuneisiin hätä- ja kriisitilanteisiin.

Kadonneita lapsia koskeva vihjepuhelin kiireettömiin tilanteisiin on 116 000.

Näytä lisää
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
W.Palmu
Poliisin näkyvyys kyllä hyvä asia
Sillä poliisien määrällä, joka nykyään on käytettävissä, ei kuitenkaan pystytä puuttumaan ilotulitteiden väärinkäyttöön kaupunkien keskusta-alueilla, ja haja-asutusalueilla heitä ei olekkaan, mikäli ei sinne ole hätätilanteen vuoksi vartavasten soitettu.

Tämä on voitu todeta aikaisempina vuosina, ja tämä voidaan todeta myös huomenna.

Kyllä sääntöjen noudattaminen pitää lähteä tulitteen ampujasta itsestään, ei siihen kieltojulkaisut tai poliisin oleminen jossain päin kylää vaikuta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.