Poliisi turvaa uudenvuodenjuhlintaa kaupunkien keskustoissa – Katso, mistä saat apua erilaisissa hätä- ja ongelmatilanteissa
Lounais-Suomen poliisi kiinnittää vuoden vaihtuessa huomiota erityisesti lasten ja nuorten turvallisuuteen. Jokaisesta havaitusta alaikäisen päihteidenkäyttötapauksesta ilmoitetaan aina sekä huoltajalle että lastensuojeluviranomaiselle. Poliisi painottaa asiassa vanhempien vastuuta ja ennaltaestäviä toimia.
Poliisi kiinnittää valvonnassaan erityistä huomiota myös ilotulitteiden turvalliseen käsittelyyn. Väärinkäyttötilanteisiin puututaan erittäin tiukasti.
– Kukin on itse vastuussa ilotulitteiden käytöstä sekä käytössä sattuneista vahingoista. Siksi on huomioitava paitsi paikalliset rajoitukset myös muut toimintaa koskevat ohjeet, kuten se, että ilotulitteita ei saa luovuttaa alaikäiselle, eikä niitä koskaan saa käyttää ihmisjoukon keskellä, ylikomisario Toni Sjöblom Lounais-Suomen poliisin ennalta estävän toiminnon yksiköstä muistuttaa tiedotteessa.
Varomattomasta käsittelystä, räjähdesäännösten rikkomisesta tai järjestysrikkomuksesta seuraa aina sakkorangaistus. Lisäksi poliisi takavarikoi ilotulitteet – kuten myös aina silloin, kun niitä havaitaan alaikäisten hallusta.
Myös hätäkeskuslaitos haluaa muistuttaa uudenvuoden juhlijoita vastuullisesta ilotulitteiden käytöstä.
– Uudenvuoden juhlinta ruuhkauttaa erityisesti ensihoitoa. Kaveria tai tuntematonta avuntarvitsijaa ei tule jättää yksin. Jokainen voi omalla toiminnallaan auttaa pienemmissä tilanteissa ilman, että viranomaista tarvitaan paikalle. Ilotulitteiden kanssa tulee olla varovainen ja noudattaa niiden käytöstä annettuja ohjeita – siis miten, missä ja milloin. Suojalaseilla voitaisiin välttää lähes kaikki keskivaikeat ja vaikeat ilotulitteiden aiheuttamat silmävammat, Hätäkeskuslaitoksen sosiaali- ja terveystoimen toimialapäällikkö Ari Ekstrand muistuttaa tiedotteessa.
Ilotulitteiden vaikutukset tulee huomioida myös paloturvallisuuden kannalta niin ennen käyttöä, käytön aikana kuin jätteiden käsittelyssä.
Länsi-Suomen merivartiosto muistuttaa, että jokainen havaittu hätäraketti käynnistää aina etsintä- ja pelastustoimet, myös uutenavuotena. Hätäraketteja ei saa ampua vuoden vaihtumisen juhlistamiseksi, ja niiden aiheeton ampuminen on rangaistava teko..
Kahden koronan rajoittaman uudenvuodenvieton jälkeen uudenvuoden juhlinta kokoaa odotettavasti suuria määriä ihmisiä yleisille paikoille. Siksi myös poliisi keskittää valvontaansa kaupunkien keskustoihin.
– Havaittuihin häiriöihin sekä rikoksiin puututaan tehokkaasti mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Valvomme aattona näkyvästi julkisilla paikoilla jo alkuillasta, Sjöblom sanoo.
Myös hätäkeskuksissa varaudutaan yhteen vuoden kiireisimmästä yksittäisestä työvuorosta. Vuosi sitten hätänumeroon 112 soitettiin uudenvuodenaattona kello 18 alkaen ja uudenvuodenpäivänä yhteensä 14 846 kertaa. Eniten tehtiin ilmoituksia tehtävälajeista ilkivalta, järjestyslakirikkomus tai muu häiriökäyttäytyminen, kaatuminen ja muu sairastuminen. Hätäilmoitusten perusteella viranomaisille välitettiin 7 458 hälytystehtävää. Suurin osa tehtävistä välitettiin ensihoidolle.
Fakta
Mistä apua?
Hätänumerosta 112 saa apua kiireelliseen hätätilanteeseen. Kiireellinen hätätilanne on, kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan vaarassa tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle.
Kaikki tilanteet eivät vaadi hätänumeroon 112 soittamista. Epäselvissä terveyteen liittyvissä tilanteissa neuvoa voi kysyä Päivystysavusta numerosta 116 117.
Monet ammattilaiset ja vapaaehtoistyöntekijät päivystävät eri yhteisöjen auttavissa puhelimissa ja chat-palveluissa myös juhlapyhinä. Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovelluksesta löydät muun muassa Päivystysavun, Kriisipuhelimen, Nollalinjan, Myrkytystietokeskuksen sekä Lasten ja nuorten puhelimen yhteystiedot, ja niihin voi soittaa suoraan sovelluksesta. Päivystysnumeroiden lisäksi 112 Suomi -sovelluksen palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa lähin sydäniskuri sekä tienkäyttäjän palveluita.
Yhteystietoja kiireettömiin ongelmatilanteisiin
Pelastustoimen palvelut kiireettömiin tilanteisiin.
Päivystysapu 116 117 tarjoaa apua äkillisiin terveysongelmiin ja päivystyspalveluihin hakeutumiseen ja ohjausta sosiaalihuollon palveluihin.
Poliisin neuvontapalvelu antaa yleisneuvontaa kiireettömissä asioissa.
Voit jättää rikosilmoituksen poliisin verkkoasioinnissa.
MIELI ry:n kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua itsetuhoisissa ajatuksissa ja muissa kriiseissä anonyymisti numerossa 09 2525 0111.
Myrkytystietokeskus antaa ohjeita äkillisten myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon numerossa 0800 147 111.
Mannerheimin lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin antaa luottamuksellista tukea lapsille ja nuorille numerossa 116 111.
Lähisuhdeväkivaltaa kohtaavan auttava Nollalinja puhelin 080 005 005.
Ulkoministeriön päivystys antaa neuvontaa ulkomailla sattuneisiin hätä- ja kriisitilanteisiin.
Kadonneita lapsia koskeva vihjepuhelin kiireettömiin tilanteisiin on 116 000.