Kaksi kolmesta sai myönteisen korvauspäätöksen Pandemrixin aiheuttamista haittavaikutuksista
Lääkevahinkovakuutuspoolille (LVP) on tehty kaikkiaan 486 vahinkoilmoitusta liittyen vuoden 2009 Pandemrix-rokotekampanjan aiheuttamiin haittavaikutuksiin. Suurin osa, 367 ilmoitusta, liittyi narkolepsiaepäilyihin. Muihin haittavaikutuksiin liittyviä ilmoituksia tehtiin 119. Narkolepsiaepäilyihin liittyen LVP antoi 236 myönteistä ja 131 hylkäävää korvauspäätöstä. Vahinkoilmoituksista 93 hylättiin, koska korvauksenhakijanoireet olivat alkaneet yli kahden vuoden kuluttua rokotuksesta. Kaksi vuotta on LVP:n linjaama aikaikkuna syy-yhteyden olemassaololle, ja se perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksiin.
38 ilmoitusta hylättiin, koska korvauksenhakijalla ei ollut diagnosoitu narkolepsiaa lainkaan. Muihin kuin narkolepsiaan liittyviin Pandemrix-rokotteen haittavaikutuksiin LVP antoi 19 myönteistä ja 100 hylkäävää päätöstä. Nämä tapaukset olivat pääasiassa ohimeneviä neurologisia oireyhtymiä ja haittoja, joita esiintyy lähes kaikkien rokotteiden yhteydessä. Ne eivät siis ole erityisiä juuri Pandemrix-rokotteelle.
Seitsemän korvauksenhakijan asiaa on käsitelty syksyllä 2022 Helsingin käräjäoikeudessa. Näissä tapauksissa LVP ei myöntänyt korvausta lääkevahingosta, koska hakijat eivät olleet hakeutuneet terveydenhuollon piiriin poikkeuksellisten päiväväsymysoireiden johdosta kahden vuoden kuluessa rokotteen saamisesta. Käräjäoikeus arvioi nyt, voidaanko korvauksenhakijoiden oireiden katsoa johtuvan rokotteesta, vaikka oireista ei ole aikanaan tehty merkintää hakijan potilastietoihin mainitun aikaikkunan sisällä. Käräjäoikeuden odotetaan antavan tuomionsa vielä ennen joulua.
Lääkevahinkovakuutuspooli on maksanut Pandemrix-rokotteen aiheuttamista haittavaikutuksista korvauksia tähän mennessä yhteensä noin 14,2 miljoonaa euroa. Korvauksista 13,65 miljoonaa euroa on maksettu narkolepsiatapauksista ja 550 000 euroa muista haittavaikutuksista. Korvausten maksaminen Pandemrix-rokotteen haitoista jatkuu vielä pitkälle tulevaisuuteen erityisesti siksi, että monet rokotteesta sairastuneet olivat lapsia ja nuoria.
Sikainfluenssarokotteesta sairastuneet hakevat käräjillä lähes puolen miljoonan euron korvauksia