Ruokahävikki

Suomalainen heittää 116 kiloa elintarvikejätettä roskiin vuosittain

RIITTA SALMI
Turkulaisessa opiskelijaruokalassa seurataan ruokahävikin määrää mittarin avulla. Arkistokuva.
Turkulaisessa opiskelijaruokalassa seurataan ruokahävikin määrää mittarin avulla. Arkistokuva.

Suomessa syntyy elintarvikejätettä vuodessa 116 kilogrammaa asukasta kohden. Yhteensä jätettä syntyy Suomessa siis noin 57 miljardia kiloa vuodessa. Määrä on hieman vähemmän kuin EU:n jäsenmaissa keskimäärin, jossa jokainen asukas tuottaa vuosittain noin 127 kiloa elintarvikejätettä.

─ Suomessa kotitaloudet tuottavat 46 prosenttia elintarvikejätteestä ja elintarviketeollisuus 25 prosenttia. Verrattuna EU:n keskiarvoon kotitalouksien osuus on siis hieman pienempi, kun taas elintarviketeollisuuden osuus on suurempi, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Inkeri Riipi tiedotteessa.

Suomessa ravitsemispalveluiden, vähittäis- ja tukkukaupan ja alkutuotannon osuus on yhteensä noin kolmasosa elintarvikejätteestä.

Tiedot käyvät ilmi Eurostatin lokakuussa julkaisemista koko EU-alueen kattavista elintarvikejätteen seurantatiedoista.

─ Lukujen vertailukelpoisuuteen on kuitenkin alkuvaiheessa kiinnitettävä erityistä huomiota, sillä osassa maita tiedot on kerätty suorilla mittauksilla, kun taas toisten maiden tiedot perustuvat arvioihin. Lisäksi mittausten otosten edustavuuksissa on suurta vaihtelua ja muutamista jäsenmaista (Belgia, Latvia, Malta ja Romania) tietoja ei saatu kerättyä lainkaan, Riipi kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

EU ja sen jäsenmaat ovat sitoutuneet YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen puolittaa syntyvän elintarvikejätteen määrä elintarvikeketjun loppupäässä eli kaupassa ja kotitalouksissa vuoteen 2030 mennessä.

─ Elintarvikejätteen määrän mittaamisella ja seurannalla on keskeinen rooli elintarvikejätteen vähentämiskeinojen valitsemisessa ja arvioinnissa, kertoo Luken tutkija Miia Kuisma.

Euroopan komission ohjeistuksen mukaan elintarvikejäte tarkoittaa kaikkia elintarvikkeita, joita ei syödä vaan ne päätyvät jätteeksi. Elintarvikejätteeseen lasketaan myös ei-syötäväksi tarkoitetut ruoan osat, kuten banaaninkuoret ja kananluut. Hyväntekeväisyyteen, rehuksi tai muiksi arvojakeiksi päätyvät elintarvikkeet eivät ole elintarvikejätettä.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (4)

Vanhimmat ensin
Vastaa
S.F.
Pikku huomautus
"Suomalainen heittää 116 kiloa elintarvikejätettä roskiin vuosittain"
- Tuo on vähän harhaanjohtava otsikko, sillä kotitaloudet tuottavat tuosta määrästä ainoastaan 46%. Eli keskimäärin kirjoilla oleva henkilö heittää kotitaloudessa elintarvikejätettä roskiin 53kg vuodessa. Ja jos tuon haluaa nollata, pitää ruveta syömään myös kanan luut ja banaanin kuoret, sillä ne lasketaan myös elintarvikejätteeksi.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Hety
Vast: Pikku huomautus
Hyvin huomautettu. Mitäs niille banaanin-ananas-kalan ruodoille ym kuorille sitten pitäisi tehdä.

Perunankuoret syömme nykyisin, mutta osaisinko valmistaa aterian myös muista tähteistä. Hyvin mielenkiintoista, mutta jospa koulutettu kokki tekee ensimmäisen aloitteen.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Pikku huomautus
Aiheellinen huomautus S.F:ltä, ja asia tunnetaankin jo aika hyvin. Ylenmääräisen syyllistävät väitteet aiheuttavat ainakin minussa lähinnä välinpitämättömyyttä ja epäuskoisuutta, mikä asenne voi vaarallisesti levitä muunkin uutisoinnin vastaanottamiseen.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ajattelija
Vast: Pikku huomautus
Nämä kaikki kun saataisiin jalostettua biokaasuksi. Biokaasu autoista ei tulisi päästöjä muuta kuin brysselin herrojen laskennassa kun siellä lasketaan mitä tulee pakoputkesta mutta piipusta kun tulee maakaasusta niin se on puhdasta?
Eli keinotekoisesta laskenta idiomismistakan kun päästäisiin eroon voisi eurooppa oikeasti alkaa kulkemaan kohti päästöttömyyttä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.